snoeien in de herfst

Snoeien in de herfst: wat wel en wat niet doen?

Beperkt snoeiwerk in de herfst


De lente is het snoeiseizoen bij uitstek. In de herfst hoef je niet zo veel te snoeien. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen tuinonderhoud op het programma staat. Het volstaat om bomen, planten, hagen en heesters onder handen te nemen om ze op de winter voor te bereiden.    

Hagen snoeien in de herfst


Heb je een coniferenhaag? Dan snoei je die het best in de herfst. Ook andere hagen die tijdens de winter blijven groeien, neem je maar beter onder handen. Het is vooral belangrijk dat de hagen tijdens de herfst en de winter goed bestand zijn tegen de koude. Zorg ervoor dat ze aan de basis breder zijn dan aan de top.

Bomen snoeien


Tijdens de herfst verliezen bomen hun bladeren. Om ervoor te zorgen dat de bomen probleemloos de winter doorkomen, kun je de takken het best mooi kort houden (zeker op de plaatsen waar ze bladeren verliezen).

Heesters snoeien


Heesters hou je het best goed kort tijdens de herfst en de winter. Anders krijgen ze het hard te verduren bij slecht weer. Vooral de wind kan zware schade aanrichten. Je loopt het risico dat de heesters uit de grond loskomen en zo kan er verrotting ontstaan.

Vaste planten snoeien


Bij planten heb je twee mogelijkheden. Je kunt ze bij het aanbreken van de herfst snoeien, maar ook wachten tot het volgende voorjaar. In het eerste geval hou je alles proper, maar ziet het geheel er wat kaal uit. In het tweede geval heb je geen snoeiwerk in het najaar, maar krijgt je tuin een ietwat slordige aanblik.  

Gebruik het juiste snoeigereedschap


Snoeien is precisiewerk en voor elke snoeiklus moet je het juiste snoeigereedschap gebruiken. Een takkenschaar, een heggenschaar, een boomschaar, een buxusschaar, … Je hebt het allemaal nodig om je tuin tijdens de herfst en de winter in perfecte staat te houden.