snoeien in de herfst

Snoeien in de herfst: wat wel en wat niet doen?

Beperkt snoeiwerk in de herfst


De lente is het snoeiseizoen bij uitstek. In de herfst hoef je niet zo veel te snoeien. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen tuinonderhoud op het programma staat. Het volstaat om bomen, planten, hagen en heesters onder handen te nemen om ze op de winter voor te bereiden.    

Hagen snoeien in de herfst


Heb je een coniferenhaag? Dan snoei je die het best in de herfst. Ook andere hagen die tijdens de winter blijven groeien, neem je maar beter onder handen. Het is vooral belangrijk dat de hagen tijdens de herfst en de winter goed bestand zijn tegen de koude. Zorg ervoor dat ze aan de basis breder zijn dan aan de top.

Bomen snoeien


Tijdens de herfst verliezen bomen hun bladeren. Om ervoor te zorgen dat de bomen probleemloos de winter doorkomen, kun je de takken het best mooi kort houden (zeker op de plaatsen waar ze bladeren verliezen).

Heesters snoeien


Heesters hou je het best goed kort tijdens de herfst en de winter. Anders krijgen ze het hard te verduren bij slecht weer. Vooral de wind kan zware schade aanrichten. Je loopt het risico dat de heesters uit de grond loskomen en zo kan er verrotting ontstaan.

Vaste planten snoeien


Bij planten heb je twee mogelijkheden. Je kunt ze bij het aanbreken van de herfst snoeien, maar ook wachten tot het volgende voorjaar. In het eerste geval hou je alles proper, maar ziet het geheel er wat kaal uit. In het tweede geval heb je geen snoeiwerk in het najaar, maar krijgt je tuin een ietwat slordige aanblik.  

Gebruik het juiste snoeigereedschap


Snoeien is precisiewerk en voor elke snoeiklus moet je het juiste snoeigereedschap gebruiken. Een takkenschaar, een heggenschaar, een boomschaar, een buxusschaar, … Je hebt het allemaal nodig om je tuin tijdens de herfst en de winter in perfecte staat te houden.


Waarom snoeien in de zomer belangrijk is …

Snoeien in de zomer? Jazeker! Hoewel heel wat mensen denken dat de winter de aangewezen periode is, is de zomer eigenlijk veel beter. De snoeiwond herstelt in de zomer bijvoorbeeld veel sneller dan in de winter. Deze en andere voordelen van snoeien in de zomer lees je hier.

bomen snoeien rozen snoeien snoeien in de zomer

Bomen en struiken snoeien: zo zet je de schaar in je tuin

In de lentemaanden moeten de voorjaarsbloeiers in je tuin plaats ruimen voor de zomerse bloemen. Bovendien zijn in deze periode heel wat soorten bomen en struiken aan een flinke snoeibeurt toe. Hier ontdek je alvast de basics van het snoeien, zodat je tuin er binnenkort weer strak en verzorgd uitziet!

snoeien bomen snoeien tuingereedschap

Snoeien in de zomer? Volg de snoeikalender!

De zomer is hét moment om volop van je tuin of terras te genieten. Wie zijn tuin wat onderhoudt, kan met weinig moeite snel weer genieten van een mooie buitenafwerking. Een onderhoud net voor en net na de winterperiode doen wonderen, maar ook tijdens de zomerperiode kan de tuin wat snoeiwerk gebruiken. Lees er hier meer over.

snoeien in de zomer snoeien snoeikalender

Snoeien in de winter houdt je tuin in vorm

Oktober en november zijn traditioneel de maanden waarin we de tuin winterklaar maken. Snoeien hoort daar óók bij, hoe gek het misschien klinkt. Met deze tips komen je planten, hagen en bomen heelhuids de vrieskou door.

snoeien snoeien in de winter rozen snoeien hagen snoeien bomen snoeien snoeikalender

Snoeien in juli in augustus, dat doe je met deze handige checklist!

De zomer komt er snel aan! Je tuin zal weer helemaal openbloeien, met vrolijke kleuren en heerlijke geuren die je nog eens extra in de zomersfeer brengen. Zeg nu zelf: tijdens de zomer wordt je toch gewoon helemaal vrolijk van je tuin? Toch is ook snoeien in de zomer aan de orde. Het is de beste manier om je tuin gezond te houden en uitbloei in te perken. Met deze handige snoeikalender houd je je tuin in topvorm!

snoeien rozen snoeien bomen snoeien