Een snelkookpan kopen? Lees onze tips eerst!

Snelkookpan kopen? Lees eerst onze tips

Wat is een snelkookpan?


De meeste moderne snelkookpannen kunnen koken, stoomkoken, stoven en smoren. Het keukentoestel bestaat uit een pan met daarop een speciaal deksel dat met een rubberring en een klemconstructie aan de pan vasthangt. Om de snelkookpan te gebruiken vul je ze met een voorgeschreven hoeveelheid water (lees altijd de handleiding!) en plaats je ze op een hoog vuur. Na enkele minuten bereikt de snelkookpan al een temperatuur tot 120 graden Celsius. Vanaf dat moment ontsnapt er stoom door het stoomgat.

Voor- en nadelen van een snelkookpan


Met een snelkookpan bereid je in een handomdraai de meest diverse gerechten. Kook vlees zacht, maak bouillon of stoom de groenten, … Bovendien behouden de ingrediënten hun voedings- en smaakstoffen optimaal.

Een snelkookpan is minder geschikt om gerechten te maken met een korte bereidingstijd. De tijdswinst is dan gering, omdat de pan wel wat tijd nodig heeft om onder stoom te komen. Een hogedrukpan neemt ook nogal wat plaats in beslag in de keuken. Bekijk voor aanschaf dus waar je ze gaat plaatsen.

Gas of elektrisch? En hoe groot moet mijn snelkookpan zijn?


Koop je snelkookpan altijd in functie van het aantal personen dat je huishouden telt. Tot 4 personen volstaat 3 à 4,5 liter. Voor 4 tot 6 personen heb je een pan van 6 liter nodig. Kies bovendien ook een gasfornuis – of elektrisch type. Elektrische modellen zijn een stuk duurder, maar vaak uitgerust met een handige timer.

Wat met de veiligheid van een snelkookpan?


Veiligheid is een belangrijk thema als je een snelkookpan aankoopt. Let er daarom op dat jouw exemplaar beschikt over een automatisch vergrendelingssysteem van het deksel. Je mag de pan niet kunnen openen als die onder stoom staat. Een goede veiligheidspal of drukindicatiepal is dus noodzakelijk. Nieuwe modellen hebben meestal een verticale afblaas, maar ook horizontale systemen zijn goed. Kies bij voorkeur ook een pan uit roestvrij staal en hou kinderen altijd ver weg van de snelkookpan. Ze kunnen zich er lelijk aan verbranden.

Nog op zoek naar een snelkookpan? Bekijk ons assortiment!

Welke braadpan kopen? Zo investeer je in kwaliteit!

In de winterperiode blijven we graag knus binnen om heerlijk uitgebreid te koken en verwarmende winterkost op tafel te zetten. Een stoofschotel, een à point gebakken steak of een vispannetje: wanneer het buiten koud en donker is, smaakt het allemaal eens zo goed. Hoog tijd dus om te investeren in een degelijke pannenset. Welke braadpan je moet kopen? Dat hangt natuurlijk af van je wensen. Is koken voor jou een dagelijkse verplichting of ben je een hobbykok die niets liever doet dan experimenteren? Ontdek welke pan het beste bij je past.

beste braadpan pannen kopen potten en pannen

Wat schaft de pot? De juiste potten en pannen voor ieder gerecht.

Een kok zonder potten en pannen is als een bakker zonder oven. Welke potten en pannen het meest geschikt zijn, hangt af van de wensen van de kok. Makro helpt je alvast op weg met een overzicht potten en pannen die volgens ons niet mogen ontbreken in de basisuitrusting van een hobbykok.

potten en pannen snelkookpan kookpotten