servies kopen

Servies kopen voor de feestdagen? Tips voor stijlvol tafelen

Servies kopen? Dat doen we later wel ...

servies kopenVroeger spaarden koppels voor hun ‘uitzet’, of kregen ze die bij hun huwelijk cadeau van oma. Tegenwoordig staat een servies niet meer bovenaan het prioriteitenlijstje. Een degelijke kookpot, van LeCreuset bijvoorbeeld: daar willen we nog wel in investeren. Maar een servies- en bestekset? “Dat kopen we later wel aan”, redeneert menig samenwonend of pasgetrouwd koppel. En ‘later’ komt dan meestal neer op nooit.

Toch maakt een mooi servies van je feesttafel een echt pareltje. Het is zoveel aangenamer tafelen wanneer servies, bestek en glazen mooi bij elkaar passen. Wanneer je daar ook nog eens wat goed gekozen accessoires aan toevoegt, wordt het diner helemaal een feest. Neem wel even onze tips in overweging vooraleer je overgaat tot de aankoop van een servies.

1. Wat heb ik nodig?

Natuurlijk vraag je jezelf af wat je nodig hebt voor je op pad gaat, maar toch loont het de moeite om er even voor te gaan zitten en enkele zaken op papier te zetten. Voor je het weet, geef je toe aan de verleiding van schattige botervlootjes, whiskyglazen of sauskommetjes ... die je vervolgens nooit gebruikt.

2. Wat mag het kosten?

In dezelfde categorie als de vorige tip: vraag jezelf af welk bedrag je over hebt voor een servies waarmee je je tafelgasten voortaan in stijl ontvangt. Goed bestek, mooie glazen, porseleinen borden: alles heeft zijn prijs. Is je budget aan de krappe kant? Koop dan om te beginnen een deel van het servies dat je zo graag wil hebben. En zet maandelijks wat geld opzij, tot je genoeg bij elkaar hebt om de rest aan te schaffen.

3. Hoeveel plaats heb ik?

Een heikel punt dat door velen schromelijk onderschat wordt: opbergruimte in de keuken. Een mens kan nooit genoeg keukenkasten hebben, want kookgerief en -toestellen blijven zich doorgaans alleen maar opstapelen. En je moet maar de plaats hebben om dat alles te blijven opbergen. Of het over je hart krijgen om potten en pannen weg te gooien – iets waar menig hobbykok het moeilijk mee heeft omdat hij nu eenmaal gehecht is aan zijn favoriete bakpan of keukenmes.

4. Welke stijl?

Kies bestek en servies die bij je interieurstijl passen. Het heeft weinig zin om een oerklassiek, porseleinen servies aan te kopen wanneer je in een hyperstrakke loft woont. In dat geval ga je beter voor een design servies van een hedendaagse ontwerper. Hou je van kleur? Verwerk dat dan ook in je tafelservies. Hetzelfde met motiefjes: ook daarmee kan je een servies een eigen toets meegeven, als je hetzelfde streepjes- of bolletjesmotief bijvoorbeeld terug laat komen in je interieur.