Roodpootpatrijs met knolselderstoemp

Roodpootpatrijs met knolselderstoemp

Dit heb je nodig (4 pers.)

4 patrijzen • 120 g boter • 400 g geschilde knolselder • 300 g koolblad • enkele blaadjes rode zurkel • 1 koffielepel tijmtakjes • 1 dl rode wijn • 3 dl gevogelte bouillon • 1 fijngesneden sjalotje • een snuifje zwarte peper • 1 lepeltje citroensap • peper en zout

Zo maak je het

  1. Brand de laatste pluimpjes van de patrijzen weg met de bunsenbrander. Verhit 1/3de van de boter in een ruime kookpot. Bak op hoog vuur de patrijzen rondom om ze aan te kleuren. Verwijder het vet uit de pan en voeg 1/3de van de resterende boter toe. Kruid de patrijs met zout en een snuif zwarte peper. Schuif nog in de oven en laat 30 à 40 minuten garen op 160°.
  2. Kook intussen de knolselder in blokjes gaar in water met een lepeltje citroensap. Snij de kool in fijne reepjes en blancheer in gezouten water. Zet de kool op in de resterende boter en stoof gaar. Giet de knolselder af en pureer. Voeg bij de groene kool en breng op smaak met zout en peper.
  3. Haal de vogels uit de pot. Giet het bakvet weg. Voeg de sjalot toe en blus met wijn. Laat kort stoven en voeg gevogelte bouillon toe. Laat inkoken tot een saus. Zeef door een pannetje. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Fileer de patrijzen en schik op warme borden. Leg er een lepel stoemp langs en oversaus de vogels.


Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...

recepten

Tartaar van sint-jakobsvruchten

Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...

recepten

Salade van rode biet

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een bokaal en schud eens stevig...

recepten