everzwijn-met-chocolade

Zadel van wild everzwijn met chocoladesaus en kersen

Recept everzwijn met chocoladesaus

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor 6 personen:

 • 1,2 kg zadel van wild zwijn
 • 3 takjes rozemarijn
 • 2 teentjes knoflook
 • Zout & peper
 • Olie
Voor de kersen
 • 3 koffielepels suiker
 • 500 ml Porto
 • 50 ml rode wijnazijn
 • 3 laurierblaadjes
 • 300 gr kersen
Voor de saus
 • 3 uien
 • 200 gr geroosterde groenten (wortels, selder, prei)
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 theelepel tomatenpuree
 • 300 ml rode wijn
 • 1,5 l donkere kalfsbouillon
 • 1 laurierblad
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 koffielepel peperbolletjes
 • 50 gr pure chocolade
 • 75 gr koude boter

Bereidingswijze:

 • Doe zout op het vlees en schroei het in een hete pan met wat olie. Doe er vervolgens een beetje peper, rozemarijn en versnipperde knoflook op, besprenkel het vlees met olie en zet het gedurende 35 minuten in een oven op 85°C (tot het een binnentemperatuur van 65 à 70°C heeft).
 • Voor de kersen: laat de suiker karamelliseren in de pan en blus met de Porto. Voeg de rode wijnazijn en laurierblaadjes toe en laat de saus staan en stroperig worden. In tussentijd ontpit en halveer je de kersen. Doe de kersen in de siroop en breng het geheel aan de kook. Laat daarna rusten.
 • Voor de saus: Snijd de uien en de geroosterde groenten in stukken ter grootte van walnoten. Bak de ui en de groenten in wat olie, voeg suiker en tomatenpuree toe en laat het karamelliseren. Blus deze mix met de rode wijn, voeg de bouillon toe en kruid af. Laat de bereidingstaan, geef ze de tijd stroperig te worden. Daarna  zeef je het. Meng tenslotte de pure chocolade in de hete saus en klop het op met de boter.
 • Serveer het zadel van everzwijn met de chocoladesaus en de kersen.

Maak er een uitgebreid diner van


Wil je uitgebreid tafelen? Ontdek dan ook ons voorgerecht en nagerecht met chocolade.

Hertenkroon op de BBQ met gebakken wintergroenten

Wild, vliegend of lopend, is overheerlijk en gezond. Bovendien bevat het weinig vet en is het op-en-top natuurlijk. Probeer dit heerlijke wildrecept!

wildseizoen wildrecepten

Pikante soep met witte chocolade

Wil je verrassen met een heerlijk voorgerecht dat bovendien niet al te moeilijk is? In een land dat beroemd is voor zijn chocolade en gastvrijheid, is uitgebreid en lekker eten eerder regel dan uitzondering. Dus waarom onze troeven niet combineren? Ontdek hier hoe een pikante soep met witte chocolade te bereiden.

witte chocolade soep maken recepten met chocolade

Wild van vlees? Ga voor topvlees dankzij de seizoenskalender!

Een overheerlijk gerecht met lekker seizoensvlees, dat kan smaken! Om op restaurant of in de winkel een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken, helpen we je alvast graag op weg met de seizoenskalender. Deze formuleert streng gereguleerde jachtperiodes om het voortbestaan van de betrokken diersoorten niet in het gedrang te brengen. Tot eind september kun je je bijvoorbeeld te goed doen aan grauwe gans. Daarna mag er pas in juli opnieuw op ze gejaagd worden.

wildrecepten wildseizoen seizoensvlees

Chocolade in de keuken: niet enkel voor dessertjes!

Als we aan chocolade denken, denken we vaak desserts, tussendoortjes of zoete drankjes. Dat is ooit anders geweest. Net als bij koffie, is de smaak van de cacaoboon namelijk niet vergelijkbaar met het eindproduct zoals wij het kennen. Zo brachten de Azteken hun ‘xocolatl’ of ‘bitter water’ op smaak met o.a. chilipeper en werd cacao lange tijd uitsluitend als drankje genuttigd. Suiker werd dus pas veel later toegevoegd.

recepten met chocolade chocoladesaus lekkere gerechten

Gemarmerde chocolademousse als dessert

Uitgebreid tafelen zonder nagerecht bestaat niet. Uiteraard kan dit gaan van een gezonde fruitsla, over een lichte sorbet tot een heerlijke chocolade mousse. Zeker na een uitgebreid diner waarin chocolade centraal staat, is chocolade mousse het nagerecht bij uitstek. Ontdek hier hoe je een chocolademousse met twee kleuren kunt maken.

desserts recepten desserts met chocolade recepten met chocolade