Pladijs - Vis van het jaar 2013

Pladijs: vis van het jaar!

Lekker, gezond en voedzaam

Weinig vissen zijn zo gemakkelijk te herkennen als de pladijs (of schol, zoals ze hem in Nederland noemen). Aan de bovenkant is hij groen-bruin. Aan de onderkant mooi wit. Ook op het gebied van voedingswaarde scoort de pladijs uitstekend: 100 gram pladijs bevat slechts 1 gram vet en amper 63 kilocalorieën. Ideaal dus voor een lekkere, dieetbewuste en gezonde maaltijd!

Pladijs op z’n best tussen juni en oktober

Tussen juni en oktober, na het paaiseizoen, is de pladijs op z’n best. Dan is hetvisvlees het stevigst en smakelijkst. De Belgische vissers halen van alle vissoorten het meest pladijs op. Het is dus een duurzame vis uit onze eigen Noordzee, zeker géén bedreigde soort en dus te koop tegen een zacht prijsje.

Pladijs: culinaire hoogvlieger

Pladijs is een veelzijdige vis en wordt in allerlei gerechten gebruikt. Het visvlees is fijn, stevig, mals en  smaakt uitstekend. Je kan pladijs bakken, pocheren, stoven en in filets of in één stuk serveren. En ten slotte laat pladijs zich heerlijk krokant op het vel bakken. Een echte lekkernij!


Wil je de proef op de som nemen en een heerlijk pladijsgerecht bereiden? Volg dan het recept hieronder.

Pladijs gepocheerd in boter met wortelstoemp en ham

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 2 pladijzen
 • 4 sneetjes ham
 • 8 miniwortels
 • Peper en zout
 • 4 grote wortels
 • Olijfolie
 • 4 grote aardappelen
 • Citroensap
 • 400 g boter
 • Verse wilde kruiden

Bereiding

 • Snij de kop van de pladijs. Snij daarna de middengraat door en verdeel in mooie moten. Je kunt ook aan je vishandelaar vragen om de vis te fileren.
 • Smelt de boter. Kruid de moten met peper en zout en pocheer ze gedurende 6 à 8 minuten in de boter (ongeveer 75°C)
 • Was en schil de aardappelen en de grote wortelen. Snij ze daarna in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Maak er een stoemp van en werk af met boter.
 • Was de miniwortelen goed. Stoof ze in boter met wat peper en zout gedurende 3 à 4 minuten tot ze beetgaar zijn.
 • Rol de sneetjes ham op tot cannelloni en werk af met wat olijfolie.

Afwerking

Plaats 2 toefjes stoemp op het bord en trek ze open met een lepel. Plaats de vis ertussen. Schik de miniworteltjes en wat verse wilde kruiden op het bord. Leg een hamrolletje op de pladijs en werk af met een lepel pocheerboter en een beetje citroensap.