outdoor cooking

Outdoor cooking: gezellig buiten bij de barbecue

Begin de avond met een warme kop soep

Niets biedt meer troost, warmte en gezelligheid dan een dampende kop soep in je handen terwijl de avond valt en de temperatuur daalt. Verwen je gasten dus met een zelfgemaakte winterse soep. Pompoensoep is een herfstige klassieker, maar je kunt het ook wat gesofisticeerder aanpakken. Een simpele wortelsoep wordt speciaal door er een beetje pittige gember aan toe te voegen. Of door er een Marokkaanse toets aan te geven, met pompoenpitten en ras-el-hanout. Je kunt ook kiezen voor een soep op basis van een ‘vergeten groente’ zoals pastinaak: heerlijk in combinatie met kerrie en een scheutje room. Met zo’n verwarmende starter kan de avond al niet meer stuk.

Wild op de barbecue: outdoor cooking op z’n lekkerst

Wild heeft onterecht de reputatie van ‘moeilijk klaar te maken’ vlees. Het is zelfs eenvoudig te bereiden op de barbecue. Kies voor rugfilets van haas, hert, fazant of ree. Ook borstfilets van wilde eend of houtduif zijn lekker sappig wanneer je ze op de barbecue grilt. Zo ga je te werk:

  • Schroei het vlees aan alle kanten dicht.
  • Druk met je wijsvinger op de filets.
  • Geven ze lichtjes mee (zoals wanneer je op de muis van je duim duwt)? Dan is het vlees mooi rosé.
  • De meeste wildsoorten worden rosé gebakken. Fazant mag goed doorbakken of ‘bien cuit’ zijn.
  • Bij de bereiding van wilde gans of eend doe je er goed aan om de buitenkant te prikken. Zo kan het overtollige vet dat zich onder de huid op de borst bevindt, er makkelijk uitlopen.
  • Probeer ons recept voor hertenkroon met gebakken wintergroenten eens uit ...
  • ... en geniet van de tevreden reacties van je tafelgasten.
Natuurlijk moet je het vlees voorzien van een lekkere garnituur. Denk daarbij aan de klassieke, zoete wildsauzen op basis van veenbessen of uienconfituur, of iets pittigers als mosterdsaus. Groenten mogen evenmin ontbreken op een barbecue, maar pak het in de herfst wel anders aan dan in de zomer. Geen frisse tomatensalsa of komkommersalade, wél slaatjes op basis van wintergroenten zoals knolselder, peterseliewortel, aardpeer of pastinaak. De groenten raspen en vervolgens combineren met een frisse dressing en iets zoets (appel, rozijntjes, noten, ...); daarmee laat je hun aardse smaken het beste tot uiting komen.

Heb je liever een warme bereiding van groenten om het wildvlees te begeleiden? Maak dan eens ‘frietjes’ van pastinaak of knolselder: snijd de groenten in rechthoekige blokjes, overgiet ze met goede olijfolie en mediterrane kruiden (rozemarijn, tijm, oregano, ...) en bak ze in de oven. Beetje peper en zout erover, en serveren maar!

Ga voor de perfecte vegetarische BBQ

Wie denkt dat een geslaagde barbecue sowieso vlees nodig heeft, zit er goed naast. Een veggie BBQ is niet alleen verfrissend maar ook nog eens origineel. Pas deze tips toe en inspireer je gasten met een smakelijke verrassing.

barbecue BBQ organiseren BBQ barbecuen barbecueën vegetarische bbq vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Wild & sauzen

15 oktober is het weer zover: het Belgische wildseizoen, een culinaire periode om naar uit te kijken. Uiteraard kan je het hele jaar door wild eten, maar van 15 oktober tot het einde van het jaar is het ‘wilde wildseizoen’. Tijdens deze periode loopt namelijk het jachtseizoen: een traditie die ons vooral heerlijke gerechten opleverd.

wild klaarmaken wild recepten wildseizoen

Gezelligheidstips voor een geslaagd BBQ-tuinfeest

Een tuin, dat is puur genieten. Omdat het Belgische weer wel eens onvoorspelbaar durft te zijn, benutten we graag elke gelegenheid. En dan is een BBQ-feest ideaal!

tuinfeest organiseren barbecueën tuinfeest