Alles wat je moet weten over behangen

Onmisbare tips om op de juiste manier te behangen

Een goede voorbereiding is de helft van het werk

Vooraleer je begint te behangen, moet de muur volledig proper en effen zijn. Indien nodig kun je eerst het oude behangpapier verwijderen. Blijft het papier hardnekkig aan de muur hangen? Dan gebruik je het best een afstoommachine en een plamuurmes om het los te krijgen.

Barstjes en gaten moet je dichten met een vulmiddel (doorgaans wordt er plamuursel gebruikt). Nadat je het middel hebt aangebracht, laat je het drogen en schuur je de muur glad. Het oppervlak moet ook volledig droog zijn vooraleer je begint te behangen.    

Behangen: hoe ga je te werk?

Zodra de muur perfect is voorbereid, kun je aan het echte werk beginnen. Wat moet je in het oog houden?

  • Begin te behangen in een hoek en laat een stukje overlappen op de aangrenzende muur.
  • Zorg ervoor dat verschillende stroken behangpapier perfect op elkaar aansluiten.
  • Als je behangpapier met een tekening of motief heb, moet je extra oplettend zijn.
  • Meet de hoogte van je muur op verschillende plaatsen en snijd het behangpapier op de juiste lengte.
  • Breng de behanglijm aan op de muur en laat een tijdje intrekken. Het behangpapier moet je ook insmeren, laat ook hier de behanglijm even laten intrekken.

Vliesbehangpapier en glasvezel

Vliesbehangpapier en glasvezel zijn handig en praktisch in gebruik. Beide soorten kun je bij Makro verkrijgen. Wanneer je vliesbehangpapier of glasvezel gebruikt, hoef je de muur niet meer met behanglijm in te smeren. Op die manier bespaar je heel wat kostbare tijd.

Vliesbehangpapier is verkrijgbaar in het wit, in een kleur naar keuze of met een motief. Je kunt het ook overschilderen.

Glasvezel is dan weer gemaakt van een dikker materiaal en alleen in het wit verkrijgbaar. Je kunt het daarna nog overschilderen in je favoriete kleur.