onkruid wegbranden

Onkruid wegbranden op ecologische wijze: het kan!

Ouderwets met de hand


Handmatig onkruid verwijderen is de meest effectieve maar ook de meest arbeidsintensieve werkwijze. Alleen op die manier weet je zeker dat je het onkruid met wortel en al uit de grond trekt. Maar we moeten er wellicht geen tekeningetje bij maken: aan deze manier van werken zijn wel wat nadelen verbonden. Het vraagt tijd (véél tijd) om elk bosje onkruid apart uit te trekken, en bovendien is een rondje onkruid wieden met de hand belastend voor je rug en knieën. Je kunt natuurlijk een krukje mee de tuin in nemen, maar zelfs dan moet je nog vaak door de knieën.

Onkruid wegbranden

Een andere – even ecovriendelijke – manier om onkruid te verwijderen van je terras of oprit is het onkruid wegbranden. Daarbij hoef je je niet voortdurend te bukken. Je neemt gewoon je onkruidbrander mee op pad. Enkele seconden de brander boven het bosje onkruid houden, en klaar is kees. Door de hitte sterven de ongewenste plantjes af. Nadeel is wel dat je met een onkruidbrander nooit helemaal zeker bent dat ook de wortels van de plant weggebrand zijn. In sommige gevallen duikt het onkruid opnieuw op.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te bestrijden


Er zijn ook huishoudelijke middeltjes om onkruid aan te pakken. Heet water heeft hetzelfde effect als wegbranden: door de hitte sterft het onkruid af. Ook azijn is een effectieve onkruidverdelger, maar daarmee moet je wel oppassen omdat het op naburige planten – je zorgvuldig onderhouden bloemenperkje of moestuintje bijvoorbeeld – eveneens een vernietigend effect heeft. Gebruik azijn dus spaarzaam en enkel op plaatsen waarvan je zeker weet dat ze niet beschadigd kunnen worden.

Onkruid voorkomen


De beste manier om onkruid te bestrijden, is de groei van onkruid voorkomen. Door je terras of oprit regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld. Ook bezemen met voegzand is een optie. Zo veeg je organische resten van bladeren of mos weg en krijgt het onkruid geen kans om te woekeren.

11 tips om je tuin zomer-klaar te maken

Het is niet omdat jij al helemaal klaar bent voor de zomer dat je tuin dat ook is. Je geliefde tuin eens goed onder handen nemen in het voorjaar is dan ook een absolute must als je er het beste wilt uithalen tijdens de zomermaanden. Met deze 11 tips lukt je dat in 1, 2, 3.

tuinonderhoud tuingereedschap onkruid bestrijden

Onkruid verdelgen op een ecologische manier? Lees onze tips

Onkruid is een echte pretbederver voor wie van tuinieren houdt. Het doet je geliefde tuin er slordig uitzien, is hardnekkig en je hebt er je handen mee vol om het telkens te verwijderen. Heel wat mensen gaan onkruid te lijf met chemische producten, maar dat hoeft niet. Je kunt het ook op een ecologische manier verdelgen.

onkruid bestrijden onkruid verdelgen onkruid verwijderen onkruidbrander

Onkruid in de voegen van je terras? Maak er komaf mee!

Onkruid baant zich onherroepelijk een weg tussen de voegen van je terrastegels. Tenminste, als je er niets aan doet. Gelukkig zijn er manieren om je terras onkruidvrij te houden. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn een optie, maar ook onkruid wegbranden kan een efficiënte oplossing zijn voor je onkruidprobleem. Hoe dan ook, dankzij deze tips roep je het ongewenste groen definitief een halt toe!

onkruid bestrijden onkruid verdelgen onkruid verwijderen