onkruid wegbranden

Onkruid wegbranden op ecologische wijze: het kan!

Ouderwets met de hand


Handmatig onkruid verwijderen is de meest effectieve maar ook de meest arbeidsintensieve werkwijze. Alleen op die manier weet je zeker dat je het onkruid met wortel en al uit de grond trekt. Maar we moeten er wellicht geen tekeningetje bij maken: aan deze manier van werken zijn wel wat nadelen verbonden. Het vraagt tijd (véél tijd) om elk bosje onkruid apart uit te trekken, en bovendien is een rondje onkruid wieden met de hand belastend voor je rug en knieën. Je kunt natuurlijk een krukje mee de tuin in nemen, maar zelfs dan moet je nog vaak door de knieën.

Onkruid wegbranden

Een andere – even ecovriendelijke – manier om onkruid te verwijderen van je terras of oprit is het onkruid wegbranden. Daarbij hoef je je niet voortdurend te bukken. Je neemt gewoon je onkruidbrander mee op pad. Enkele seconden de brander boven het bosje onkruid houden, en klaar is kees. Door de hitte sterven de ongewenste plantjes af. Nadeel is wel dat je met een onkruidbrander nooit helemaal zeker bent dat ook de wortels van de plant weggebrand zijn. In sommige gevallen duikt het onkruid opnieuw op.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te bestrijden


Er zijn ook huishoudelijke middeltjes om onkruid aan te pakken. Heet water heeft hetzelfde effect als wegbranden: door de hitte sterft het onkruid af. Ook azijn is een effectieve onkruidverdelger, maar daarmee moet je wel oppassen omdat het op naburige planten – je zorgvuldig onderhouden bloemenperkje of moestuintje bijvoorbeeld – eveneens een vernietigend effect heeft. Gebruik azijn dus spaarzaam en enkel op plaatsen waarvan je zeker weet dat ze niet beschadigd kunnen worden.

Onkruid voorkomen


De beste manier om onkruid te bestrijden, is de groei van onkruid voorkomen. Door je terras of oprit regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld. Ook bezemen met voegzand is een optie. Zo veeg je organische resten van bladeren of mos weg en krijgt het onkruid geen kans om te woekeren.