Nooit meer natte voeten? Zó moet je schoenen waterdicht maken

Nooit meer natte voeten? Zó moet je schoenen waterdicht maken

Schoenen krijgen het zwaar te verduren

Dat ene paar schoenen dat je koste wat het kost wilt hebben, kost dikwijls heel wat. Als je wil voorkomen dat je binnen de kortste keren weer in de winkel staat voor een nieuw paar, moet je je schoenen behandelen en onderhouden. Het materiaal waaruit schoenen bestaan, krijgt het namelijk zwaar te verduren en wordt blootgesteld aan regen, vuil, stof, zonnestralen, uitlaatgassen, … Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken, want anders gaan je schoenen niet lang mee.

Hoe schoenen waterdicht maken?

Schoenen behandelen doe je om de kwaliteit te vrijwaren, maar ook om je voeten droog te houden. Schoenen waterdicht maken is een must voor iedereen die een nieuw paar in huis heeft gehaald. Natte schoenen verliezen namelijk hun ‘ademend vermogen’, waardoor de temperatuur van je voeten (te) hoog oploopt. Heb je nieuwe schoenen gekocht? Dan kun je ze meteen met een impregneermiddel behandelen. Doorgaans wordt er een waterafstotende spray gebruikt. Als je schoenen al in gebruik zijn, moet je ze eerst proper maken vooraleer je de spray aanbrengt.  

Schoenen onderhouden: tips

Schoenen die op de juiste manier worden onderhouden, gaan niet alleen langer mee. Ze zien er ook mooier uit. Hoe ga je te werk? We zetten de onderhoudtips voor de meest gebruikte materialen op een rijtje:

Leren schoenen onderhouden

Gebruik eerst een reinigingsdoekje om je leren schoenen proper te maken. Breng daarna schoensmeer aan, zodat ze soepel blijven en niet uitdrogen. Spuit de schoenen tot slot in met een waterafstotende impregneerspray.

Lakleren schoenen onderhouden

Lakleren schoenen smeer je om te beginnen het best in met lakschoenolie. Op de manier wordt de glans bewaard en blijven de schoenen soepel. Ook hier geldt dat de schoenen volledig proper moeten zijn vooraleer je aan de klus begint. Lakleren schoenen hoef je niet met een waterafstotende spray te behandelen omdat de laklaag water afstoot.  

Suède schoenen onderhouden

Suède is een delicaat materiaal dat je eerst schoonmaakt met een suèdeborstel en daarna inspuit met een speciale spray. Met een suèdegom kun je de schoenen zuiver maken en hun oorspronkelijke kleur teruggeven. Zodra de spray volledig is ingetrokken, spuit je de schoenen in met een vuil- en waterafstotende spray. Gebruik nooit schoensmeer!

Nubuck schoenen onderhouden

Nubuck is glad leer dat geschuurd wordt, waardoor het dof wordt en zacht aanvoelt. Om te beginnen maak je de schoenen proper met een nubuckborstel. Daarna spuit je ze in met een speciale spray en laat je die goed intrekken. Met een nubuckgom maak je de schoenen zuiver en geef je ze hun oorspronkelijk kleur terug. Tot slot behandel je ze met een vuil- en waterafstotende spray

Tip
Zijn je schoenen toch nat geworden? Laat ze dan drogen, maar nooit in de buurt van een warmtebron (zoals een radiator of kachel). Je kunt er wel krantenpapier insteken, zodat het vocht wordt opgezogen.