Echte New Yorkse cheesecake: een heerlijke lekkernij

Echte New Yorkse cheesecake: een heerlijke lekkernij

Philadelphia cream cheese bij toeval ontdekt

Om de smaak en luchtigheid van de Franse kazen te imiteren, sloeg kaasmaker William Lawrence in 1872 duchtig aan het experimenteren. Het geheim van de Franse kaas ontsluierde hij niet, maar in zijn atelier in Chester, New York, legde hij wel de basis van wat later de moderne cheesecake zou worden. Zijn kaas was romiger en ook zwaarder dan wat men tot dan toe gewend was. Een dertigtal jaar later bouwde James Kraft voort op de techniek van Lawrence en hij ontwikkelde de Philadelphia cream cheese. De New Yorkse kaastaart was een feit.

De traditionele New York cheesecake wordt tot op vandaag nog steeds met Philadelphia roomkaas gemaakt. In andere delen van de wereld gebruikt men andere kazen. In Italië, bijvoorbeeld, staat ricotta bovenaan, in Duitsland gebruikt men kwark, terwijl men in Japan groene thee toevoegt. In Australië eet men de cheesecake dan weer liever rauw (dus ongebakken). Je ziet het: er zijn heel wat verschillende mogelijkheden.

Wij houden het echter op de originele kaastaart zoals die vandaag nog in menig New Yorkse ‘diner’ op het menu staat. 

Ingrediënten:

  • 125 gram verkruimelde koekjes (Bastogne)
  • 400 gram witte suiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 kilo zachte roomkaas
  • 5 eieren
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels slagroom

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de koekkruimels met de 100 gram suiker en de gesmolten boter. Druk het mengsel op de bodem van een springvorm met een doorsnee van 25 cm.
  • Meng in een grote kom de roomkaas, eieren en eidooiers. Mix tot een glad geheel. Voeg de resterende 300 gram suiker, bloem en slagroom toe. Meng tot een glad geheel.
  • Schenk het cheesecakemengsel in de vorm.
  • Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. Zet dan de temperatuur van de oven naar 100 graden en bak nog eens 1 uur tot de vulling stevig is. Laat de cheesecake helemaal afkoelen en zet dan in de koelkast.
Smakelijk!

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...

recepten

Tartaar van sint-jakobsvruchten

Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...

recepten

Salade van rode biet

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een bokaal en schud eens stevig...

recepten