Mosselseizoen: de heerlijkste mosselen klaarmaken

Mosselseizoen: de heerlijkste mosselen klaarmaken

Mosselseizoen tijdens de maanden met een R

Wanneer valt het mosselseizoen? Een veel gehoorde vraag bij liefhebbers van deze lekkernij. Maar ook een thema waarover heel wat verwarring bestaat. Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat het mosselseizoen in de maanden met een 'R' valt, maar dat klopt niet. Het mosselseizoen loopt in feite vanaf juli tot en met eind april van het daarop volgende jaar. Beter zou dus zijn: seizoenen met een 'R' (zomer, herfst en winter). Maar sowieso worden mosselen geassocieerd met de zomer omdat het mosselseizoen dan begint en de mossel-adepten onder ons er reikhalzend naar uitkijken.

Mosselen: 'Jumbo's' of liever kleiner?

Wanneer het mosselseizoen nadert, stijgt de spanning en wordt er uitgekeken naar de kwaliteit en de smaak van de mosselen. Die variëren namelijk per seizoen. Verder kun je kiezen uit verschillende groottes. Veel mensen verkiezen de 'Jumbo' of 'Extra' mosselen, terwijl ook de kleinere mosselen vaak een delicatesse zijn. Veel hangt af van het vleesgewicht dat in het begin van het mosselseizoen lager is dan bijvoorbeeld in september of oktober.

Mosselen klaarmaken: mogelijkheden te over

Je kunt mosselen op verschillende manieren klaarmaken. Je kunt ze koken, bakken of gratineren. Met prei, venkel en een scheut witbier. Of verkies je gekonfijte tomaat in combinatie met zure room? Of Provençaalse mosselen? Het is allemaal mogelijk. In onze contreien worden ze meestal met frieten gegeten, maar met brood is ook mogelijk. Met een lekkere witte wijn erbij maak je de maaltijd af.

Mosselen: gezond en goed voor de lijn

Mosselen zijn niet alleen een feest voor je smaakpapillen, ze zijn ook erg gezond. Je zou er van versteld staan hoeveel voedingsstoffen er in dit kleinood zitten: eiwitten, mineralen maar ook fosfor, ijzer, jodium en seleen. Bovendien is het vetgehalte van één procent te verwaarlozen. 100 gram gekookte mosselen bevat slechts ongeveer 70 calorieën. Kortom, de ideale combinatie van lekker en gezond!

Vier creatieve mosselrecepten: zo at je mosselen nog nooit!

Mosselen met friet, het is en blijft een Belgische klassieker. Vanaf de start van het mosselseizoen in juli halen we met z’n allen geregeld de klassieke mosselpotten boven en genieten we van deze lekkernij uit de zee. Mosselen natuur of met witte wijn is natuurlijk overheerlijk, maar de culinaire mogelijkheden met mosselen zijn uitgebreider dan dat! Probeer dit jaar zeker eens een van deze vier creatieve mosselrecepten om duimen en vingers bij af te likken!

mosselen bereiden mosselrecepten recept mosselen