Essentieel: Messen

Goed gesneden! De must-haves onder de messen.

Koop nu bij Makro

Je kunt steeds terecht in je favoriete Makro-winkel voor je messen. Bij ons vind je kwalitatieve messen in verschillende prijsklassen.

Chefmes (koksmes) (tussen 15 en 30 cm)

Een chefmes is een stevig en groot mes dat wordt gebruikt om ingrediënten als vlees, vis, groenten en kaas in stukken te delen en fijn te snijden. Dankzij het brede lemmet kun je hakken zonder voortdurend met je knokkels het werkblad te raken. Het handvat kan je gebruiken om peperkorrels te kneuzen en met de zijkant van het lemmet kan je een knoflookteentje pletten. De lengte van je mes is een persoonlijke keuze. Neem het mes even in de hand en laat je leiden door het gevoel.

Demi-chefmes (ongeveer 20 cm)

Het demi-chefmes is een multifunctioneel mes waarmee je allerhande zaken zoals groenten mee fijn kunt snijden en hakken. Het wordt ook vaak gebruikt om vis mee te reinigen. Net als bij het chefmes is onder het heft ruimte voorzien voor de vingers, zodat deze de snijplank niet raken.

Officemes (groentemes)

Dit mes is uiterst geschikt om kleinere groenten mee te versnijden en te reinigen. Je kunt er ook klein snijwerk mee uitvoeren zoals garnalen schoonmaken.

Santokumes

In de Oosterse keuken is het santokumes het universele mes dat gebruikt wordt voor verschillende taken, zoals plakken snijden, dobbelsteentjes maken en fijnsnijden van groenten, vlees en vis.

Molenmesje

Dit buitengewoon harde schilmesje met zeer dunne snijrand is al dan niet uit roestvrij staal vervaardigd. De roestbare versie wordt door kenners geroemd omdat hij ook tijdens het gebruik vlijmscherp blijft en fijner schilt dan een dunschiller.

Broodmes

Een broodmes heeft grote kartels waarmee brood en gebak zonder kruimels kunnen gesneden worden in stukken met een gladde oppervlakte.

Fileermes

Met zijn zeer flexibel, lang en slank lemmet is dit mes uiterst geschikt om vlees of vis flinterdun te fileren.

Uitbeenmes

Het uitbeenmes heeft een smal en flexibel lemmet waarmee je heel makkelijk tussen vlees en botten door kunt snijden. Uitbenen, ontbenen, onthuiden, ontvliezen en pezen en vet verwijderen zijn met dit mes een koud kunstje.

Trancheermes

Dankzij zijn precieze snede kan je met het trancheermes mooie, gelijke plakken vlees, gevogelte of vis snijden.

Vleesvork

Deze vork heeft twee lange tanden die gebruikt worden om vlees te draaien en om gebraad of gevogelte op zijn plaats te houden tijdens het trancheren. Met de punten kan je bovendien testen of het vlees gaar is.

Hakmes

Het hakmes wordt gekenmerkt door een grootbladig en zwaar lemmet waarmee je grote stukken vlees kunt verdelen en klein gebeente kunt hakken. Het blad kan je gebruiken om specerijen en kruiden in te kloppen.

Paletmes

Een paletmes dient niet om mee te snijden maar wel om crémes, deeg en glazuur glad te strijken, gerechten uit hun vorm te halen en pannenkoeken los te maken en om te draaien.

Oestermes

Het oestermes is zodanig ontworpen dat je er oesters mee kunt openwrikken en het vlees uit de schelp kunt halen zonder de oester te beschadigen.

Steakmes

Dit goed in de hand liggende mes heeft een scherpe kant waarmee niet alleen gebraden vlees maar ook andere etenswaren keurig kunnen gesneden worden.

Hammes

Dit buigzame mes leent zich perfect tot het snijden van ragfijne schijfjes ham, spek en gerookte zalm.

Dunschiller

Met een dunschiller kan je snel en makkelijk aardappels, appels, komkommers enz. schillen.

Tourneermes

Het tourneermes wordt gekenmerkt door een gebogen, sabelachtig lemmet. Het wordt gebruikt voor het zeer dun schillen of decoratief insnijden van groente en fruit.

Canneleermes

Dit mes dient om decoratieve inkepingen te maken in groenten en fruit. De kunst van het fruit en groente snijden, kent zijn oorsprong in Thailand waar fruit-carving (de kunst van het fruitsnijden) tot op vandaag heel populair is.

Houd je messen in topvorm

  • Was je messen meteen na gebruik en droog ze ook onmiddelijk af
  • Stop je messen niet in de vaatwasmachine want dan worden ze sneller bot.
  • Bewaar je messen niet los in de keukenlade. Stop ze in een hoes of in een messenblok of hang ze aan een messenmagneet.
  • Door je messen vaak te wetten met een aanzetstaal houd je ze dag in dag uit scherp.
  • Botte messen maak je weer scherp met een messenslijper.