Marinade maken is helemaal niet moeilijk. Wij leren je de basistechnieken en geven je drie eenvoudige receptjes cadeau!

Marinade van de chef: ook op jouw barbecuefeestje een smaakmaker

Door rauw vlees of vis onder te dompelen in een mengsel van (zure) vloeistoffen en kruiden maak je het bindweefsel zachter en voeg je meer smaak toe. Ga je het daarna grillen op de barbecue, dan krijg je een gerecht om duimen en vingers bij af te likken!

Er zijn grofweg twee manieren om te marineren:

1. De klassieke, eenvoudige marineertechniek

Leg het vlees in een zuurbestendig schaaltje en zorg ervoor dat alles mooi bedekt is. Let op: aluminium of metalen schoteltjes zijn minder geschikt, want die geven hun metaalsmaak af aan de marinade. Laat het vlees rustig marineren in de koelkast en dek af met een deksel.

Hoe lang je vlees in het kruidenbadje moet liggen weken, hangt van een aantal zaken af. Onder meer het vlees zelf en de samenstelling van je marinade spelen een rol. Let alvast op met zuurhoudende mengsels: die kunnen het vlees kapotmaken als het marineerproces te lang duurt. “Trial and error” brengt je een heel eind. Experimenteer met de timing en samenstelling van je marinade en leer uit je fouten. Zo heb je meteen een goede reden om veel te barbecueën!

2. Snel en modern marineren

Heel erg in bij topchefs vandaag is vacuüm marineren. Dat versnelt het marineerproces aanzienlijk zonder dat je vlees aan smaak verliest. Hoe ga je te werk? Giet het vlees én de marinade samen in een vrieszakje en zuig die vervolgens vacuüm.
iet het vlees én de marinade samen in een vrieszakje en zuig die vervolgens vacuüm.

Drie verrassende marinaderecepten

Er bestaan tientallen, zo niet honderden verschillende soorten marinades. Ook hier geldt weer: experimenteer er maar op los met kruiden- en oliemengsels en volg je eigen smaak. De onderstaande basisrecepten zijn alvast een goed vertrekpunt voor je culinaire ontdekkingstocht.

Honing en rode peper

Ingrediënten: 2 rode pepers, 8 eetlepels honing, 1 vanillestokje, 4 steranijsvruchten, 100 ml sojasaus, 250 ml pindaolie, sambal

Bereidingstijd: 10 minuten

Bereiding: Snij de rode pepers in dunne ringen. Voeg vanillepulp toe, honing, steranijs, sojasaus en als laatste de olie. Kruid naar smaak met sambal.

Ui

Ingrediënten: 2 gele en 2 rode uien, 2 teentjes look, 1 eetlepel peper, 6 laurierblaadjes, 1 eetlepel jenevervrucht, 1 eetlepel karwij, een eetlepel zout, een bouquet garni (met rozemarijn, peterselie, …) en 250 ml plantaardige olie

Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiding: Schil de ui, het look en snij in fijne ringen. Hak de kruiden fijn en mix met de specerijen. Voeg als laatste de olie toe.

Tandoori en yoghurt

Ingrediënten: 500 gr yoghurt, 2 eetlepels tandooripasta, 1 citroen, 1 fijngehakte gemberwortel, een halve bussel fijngehakte koriander

Bereidingstijd: 10 minuten

Bereiding: Meng de yoghurt en de tandooripasta, voeg citroensap en een beetje schil toe. Roer tot slot alles grondig door.


Geef je gerechten extra pit door je vlees te marineren

Kruiden, olie, azijn, … : het zijn ingrediënten die je gerechten op smaak brengen. Zeker voor een heerlijk stukje vlees mogen ze niet ontbreken. Om kip, wild en andere soorten vlees extra pit te geven, is een vleesmarinade ideaal. Ontdek onze tips en ga zelf aan de slag!

marinade maken gemarineerde kip marinade bbq

Haal de hobbykok in jezelf naar boven: van blancheren tot marineren

Gerechten kun je op verschillende manieren bereiden. Afhankelijk van wat je voor ogen hebt, pas je de juiste kooktechniek toe. Wij zetten drie kooktechnieken op een rijtje die je als hobbykok vast en zeker zal gebruiken: blancheren, au bain-marie koken en marineren. Laat je inspireren en ga meteen aan de slag!

blancheren marinade maken au bain-marie koken