Welke champignons je het best eet bij wild? Ontdek hier een selectie van de lekkerste exemplaren.

Lekkere champignons bij wildgerechten

De eierdooierzwam of cantharel

Vers geplukt ruikt deze kleine paddenstoel naar abrikozen. Bereid krijgt hij echter een peperachtige smaak die hem heel geschikt maakt voor wildbereidingen en stoofschotels. De cantharel mag lang gekookt worden zonder dat hij zijn smaak verliest.

De hoorn des overvloeds

Deze paddenstoel, met de meest tot de verbeelding sprekende naam van alle soorten, is een pittige en kruidige smaakmaker. Opgelet, snel gebruiken na de pluk, want hij bederft snel.

Eekhoorntjesbrood

Een van de populairste eetbare zwammen, zéker tijdens het wildseizoen. Hij is moeilijk te bewaren en daarom ook erg in trek in blik of gedroogd.

Gele stekelzwam

Ideale smaakmaker om je wildgerecht wat extra power te geven. Onderaan de paddenstoel vind je geen plaatjes, maar pinnetjes. Die hoef je niet te verwijderen.

Tip:

Spoel een paddenstoel nooit onder koud water. Ze nemen al het vocht op en verliezen hun smaak. Reinigen doe je met een borsteltje of een droge doek.

Recept: fazant met risotto van bospaddenstoelen

Ingrediënten:

  • 4 fazantenfilets  
  • 500 g gemengde bospaddenstoelen
  • 4 dl lichte gevogeltebouillon
  • 3 dl sterke gevogeltebouillon
  • 1 sjalot
  • 200 g risottorijst
  • 10 g boter
  • 50 g parmezaanschilfers
  • 2 dl witte wijn
  • peper en zout

Bereiding:

Verwijder de laatste pluimpjes van de fazantenfilets. Doe 1 lepel boter in de pan. Kleur de fazantenfilets aan weerszijden en kruid met peper en zout. Bak in de oven op 160°, 20 minuten volstaan.

Stoof intussen de gehakte sjalot glazig in 1 lepel boter. Voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de lichte gevogeltebouillon toe en breng aan de kook en laat 18 à 22 minuten pruttelen (afhankelijk van de rijstsoort).

Stoof intussen de gehakte sjalot glazig in 1 lepel boter. Voeg de rijst toe en laat kort meestoven. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de lichte gevogeltebouillon toe en breng aan de kook en laat 18 à 22 minuten pruttelen (afhankelijk van de rijstsoort). Maak de paddenstoelen schoon. Bak ze op een hoog vuur in een lepel boter. Werk de risotto af met de helft van de parmezaan en 1 lepel boter.
Maak de paddenstoelen schoon. Bak ze op een hoog vuur in een lepel boter. Werk de risotto af met de helft van de parmezaan en 1 lepel boter. Haal de filets uit de pan en blus met de sterke gevogeltebouillon. Laat inkoken tot een saus. Haal door een zeefje.
Lepel de risotto in een diep bord. Schik er de boschampignons op en leg er de fazantenfilet bij. Werk af met wat extra parmezaanschilfers.