New Zealand Lamb

Lamsvlees: kroon der kronen!

Lamsvlees is niet enkel in trek in de lente. Het vlees is afkomstig van dieren die niet ouder zijn dan 12 maanden, waardoor het vlees zo mals en zacht van smaak is. En of het nu gaat om lammetjes van de zilte weiden aan de Duitse Noordzeekust of lammetjes van de eindeloze groene weilanden in Nieuw-Zeeland, Ierland of Groot-Brittannië, ze worden overal op natuurlijke wijze geteeld en gevoed. 
De smaak van het vlees wordt enerzijds bepaald door de manier waarop het dier gefokt en gevoed wordt en anderzijds door de leefomgeving en het klimaat. Lamsvlees is altijd mals en fijnkorrelig en heeft meer smaak dan de meeste andere vleessoorten. En hoe jonger het dier, hoe minder vet en lichter van kleur de beste stukken van het zadel en de bout zijn. Lamsvlees smaakt het best als het nog rozig is vanbinnen en zou zelfs nooit volledig doorbakken mogen zijn. Dit maakt het nu net zo geweldig voor de kok om ermee te werken: hij kan à la minute een lamsfilet of lamskoteletjes in een mum van tijd klaarmaken.

In vele wereldkeukens wordt een lamsgerecht beschouwd als iets speciaals. Er bestaan dan ook verscheidene manieren om een lamsgerecht te kruiden zonder de natuurlijke en delicate smaak van het vlees te verhullen. Lamsvlees is bijvoorbeeld altijd lekker met mediterrane kruiden zoals rozemarijn en tijm, op oosterse wijze met koriander en komijn of als Indiase curry.

Lamskroon in 1-2-3

Zo werkt het: we tonen je elk detail van het lamskroonrecept: heel gemakkelijk en stap voor stap beschreven.

  • Snij met een mes de filets los van elke kant van de rug.
  • Gebruik een hakmes om het ribstuk van de wervelkolom los te maken.
  • Verwijder het vet en de vliezen van het ribstuk en verwijder voorzichtig het vel.
  • Snij het vlees tussen de uiteinden van de ribben weg en schraap de ribben schoon met een mes.
  • Bind de ribstukken samen tot een kroon. Doe dit door ze naar elkaar toe te buigen zodat de uiteinden naar boven en naar buiten wijzen en bind vervolgens het kroontje samen met keukendraad.
  • Hak wit brood, uien en kruiden (zoals basilicum) fijn om de korst te maken.
  • Bak de uien in een pan tot ze glazig worden en voeg Dijon-mosterd toe. Roer er dan de brood- en kruidenmix door. De korst van uien en mosterd is nu klaar.
  • Plaats de korst op het lamskroontje en overgiet met een beetje olie. Wanneer de heerlijke uien- en kruidenmix gebakken wordt in de oven, krijgt hij een mooie textuur.

Parelhoenboutjes met geroosterde groenten uit de oven

Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de boter smelten in een braadpan en bak hierin de parelhoenboutjes rondom bruin...

recepten

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...

recepten

Tartaar van sint-jakobsvruchten

Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...

recepten