Hou je zwembad temperatuur op peil: tips & tricks

Hou je zwembad temperatuur op peil: tips & tricks

De ideale zwembad temperatuur

De ideale temperatuur van het zwemwater is 10 graden onder de lichaamstemperatuur, dus zo’n 27°C. Zwemmen in warmer water is niet gezond, want het lichaam van de zwemmer kan dan tijdens de lichaamsinspanning niet afkoelen, wat oververhitting kan veroorzaken. Anderzijds mag het zwembadwater ook niet kouder zijn dan 15°C, want dan ontstaat de kans op onderkoeling.

Baby’s, kleine kinderen, oudere mensen en mensen met een fysieke beperking zwemmen dan weer beter in een zwembad met een temperatuur van minstens 32°C. Kinderen omdat ze een relatief groot huidoppervlak hebben waardoor ze sneller afkoelen en ouderen en mindervaliden omdat ze vaak minder actief zijn.

Zwembadverwarming

Je kunt het water in je zwembad gewoon door de zon laten opwarmen, maar als je de natuur een handje wilt helpen, kun je ook voor andere oplossingen kiezen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, elektrische zwembadverwarming, een houtkachel of een warmtewisselaar. In België wordt bijna elk zwembad bijverwarmd en als je geen koele kikker bent die in water van 25°C wil zwemmen, dan is dat ook nodig.

De duurzame systemen met een zonnecollector of warmtepomp zitten in de lift. Op die manier verbruik je minder energie, wat beter is voor het milieu. Op termijn haal je er deze investering ook uit en dat voel je dan weer in je portemonnee.

Zwembadisolatie

Eens je zwembadwater opgewarmd is, moet je de warmte zo lang mogelijk behouden en warmteverliezen maximaal beperken. Maak er dus een gewoonte van om je zwembad netjes af te dekken als je niet zwemt. Roldekken met isolerende lamellen houden de warmte nog beter vast en roldekken met zonnecellen zorgen bovendien ook nog voor extra verwarming.

Welke producten moet ik gebruiken voor mijn zwembad te onderhouden?