Gevulde kalkoen als kerstrecept bij uitstek

Hoe de perfect gevulde kalkoen bereiden?

Geschiedenis van de gevulde kalkoen

Het heeft lang geduurd vooraleer de gevulde kalkoen ook bij ons is ingeburgerd. Deze culinaire traditie kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar het een typisch feestgerecht is. Gevulde kalkoen is er zowat het symbool voor Thanksgiving, een oogstfeest dat dateert uit de 17de eeuw en nog jaarlijks gevierd wordt. Bij ons raakte gevulde kalkoen bekend net na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten brachten het gerecht mee uit hun land van oorsprong en introduceerden gevulde kalkoen hier als het feestmaal bij uitstek.

Gevulde kalkoen als symbool voor Kerstmis

Naast een kerstboom is een gevulde kalkoen een symbool van Kerstmis geworden. Een van de oorspronkelijke succesfactoren van gevulde kalkoen was dat hij veel mondjes voedde. En dat is nog altijd zo. Een gevulde kalkoen van 2 à 3 kilo is ruimschoots voldoende voor 6 personen.

Kalkoen is bovendien gemakkelijk te bereiden en met ander lekkers te combineren. Traditioneel wordt een kalkoen gevuld met champignons, truffels, fruit en gehakt. Maar er worden soms ook kastanjes en bacon aan toegevoegd.

Wat eten we bij gevulde kalkoen?

Als we de traditie van Thanksgiving volgen, horen er zoete aardappels, jus van de gebraden kalkoen, puree, maïsbrood, en een saus van veenbessen bij de kalkoen. Bij ons wordt deze klassieker vaak opgediend met puree, kroketjes en jus van de kalkoen.

Welke wijn past bij gevulde kalkoen?

Kalkoen is zacht van smaak, dus zijn voornamelijk de vulling, de sauzen en de bereidingswijze bepalend voor de wijnkeuze. Kalkoen op zich combineert gemakkelijk met witte en rode wijn. Een elegante, fruitige rode wijn met niet al te veel hout en zwakke tannines zijn het ideale gezelschap voor gevulde kalkoen. Wie witte wijn verkiest, kan zo goed als alle richtingen uit, zolang de wijn maar fris en niet te zoet is. Ook voor wit kun je beter gaan voor een wijn met weinig hout.

Nadelen van kalkoen als bereiding

Het grootste nadeel van gevulde kalkoen is tegelijk ook een voordeel. Een stevige kalkoen moet 1,5u in de oven staan vooraleer hij gaar is. Uiteraard geeft dit je tijd om andere voorbereidingen te doen, maar begin er dus tijdig aan.

Recept voor gevulde kalkoenlapjes

 Ingrediënten (6)

 • 1 kg kalkoenborst
 • 400 g bacon
 • 200 g gedroogde tomaten
 • 2 uien
 • 1 teentje knoflook
 • 50g witte broodkruimels
 • 2 takjes rozemarijn
 • 45g verse parmezaan
 • ½ bosje peterselie
 • zout & peper

Bereiding

Voor de vulling:

 • Snijd de tomaten en uien fijn.
 • Hak de peterselie, rozemarijn en knoflook fijn.
 • Meng met het geheel met witte broodkruimels. Breng op smaak met peper en zout.

Het vlees:

 • Snijd de kalkoen zijdelings open.
 • Kruid beide kanten met zout en peper en vul deze op met de vulling.
 • Rasp de Parmezaanse kaas over de vulling heen en sluit de kalkoen weer.
 • Leg de bacon naast elkaar op een werkoppervlak en leg er de kalkoen op. Rol de kalkoen in de bacon en gebruik keukentouw om alles vast te maken.
 • Pak het geheel in zilverpapier en leg het in een voorverwarmde oven op 200° gedurende 40 minuten.

Laat het vlees even rusten en snij in stukken om te serveren.

TIP: Deze bereiding is heerlijk met een sausje van rode wijn

Kalkoenrolletjes gevuld met gehakt en champignons, met pancetta en salie, kastanjepuree en veenbessen

Start met het bereiden van de vulling. Pel de teentjes knoflook en de sjalotten en snipper ze dan fijn. Zet een pan met wat olijfolie op het vuur en fruit er de knoflook en de sjalotten in...

kalkoen bereiden kerstdiner ideeën kerstdiner kerstkalkoen