juisteglas

Het juiste wijnglas kiezen

Het eenvoudigste wijnglas

Het zicht bevorderen

Vaak is het liefde op het eerste gezicht met een wijn. De doorzichtigheid, de schittering, de kleur zijn niet alleen tekenen van zijn karakter en zijn oorsprong, maar zorgen ook voor het eerste genot van een geslaagde degustatie. Geef dus de voorkeur aan fijn endoorzichtig kristal in de plaats van ondoorzichtige, gegraveerde, gekleurde of al te dikke glazen.

De reuk bevorderen

De neus, het boeket: al snuivend komt men dichter tot de wijn, treedt men er in binnen. Om de aroma’s het best tot hun recht te laten komen, moet er voldoende ruimte zijn voor contact met de lucht. Kies dus niet voor al te kleine glazen waarmee u bovendien de wijn niet goed kunt draaien om er zuurstof in te brengen. De concentratie van aroma’s wordt benadrukt door een smalle koker, dus de tulpvorm is bijzonder geschikt.

Het vasthouden bevorderen

Een glas wijn houdt men aan de voet vast. Of hij nu rood is of wit, geen enkele
wijn verdraagt opwarming – en dat geldt ook voor cognac en armagnac. De drank moet zijn schenktemperatuur dus behouden. Daarom mag de hand nooit in contact komen met de beker en zijn glazen met een platte bodem uitgesloten.

De bubbels bewaren

Schuimwijn en champagne worden geschonken in fluitglazen, anders vervliegen de belletjes samen met de aroma’s, zodat u enkel nog de smaak van spijt resteert! Coupeglazen zijn dus uit den boze en volgens sommigen zelfs heiligschennis.

De aandacht niet afleiden

Overladen versierde stelen, ongewone vormen, rococodecoratie: het staat allemaal prachtig op uw tafel, maar ze dragen niet bij tot het genot van het proeven. Vergeet niet dat het glas er alleen maar is om wijn in op te dienen, hem naar voren te brengen en zich te laten ontwikkelen


Zuinig wonen

Zuinig wonen en toch genieten van een optimaal comfort? Lees hieronder onze tips om je energieverbruik aanzienlijk te verminderen. Beter isoleren is een eerste stap. Wil je tegelijkertijd ook genieten van een gezond binnenklimaat, dan is ventileren de boodschap. Goed voor jezelf, voor het milieu en voor je portemonnee!

Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?