Tuin lenteklaar maken

Hartje winter? Tijd om je tuin lenteklaar te maken

Moet je verticuteren om je tuin lenteklaar te maken?

Met de lente in aantocht is het aangewezen om je gazon voor te bereiden op een nieuw bloeiseizoen. Daarom moet je verticuteren – tuinexperts spreken ook weleens van ‘uitkammen’. Met een speciale verticuteermachine haal je de ‘dode’ resten van mos en onkruid uit het gras. Door die winterse restlaag weg te kammen, kan de grond weer ademhalen en is er opnieuw ruimte voor begroeiing.

Na het verticuteren, en wanneer de kans op vorst aan de grond begint af te nemen – dat is meestal vanaf april – kun je de grondlaag voeden met gekorrelde kalk. De kalk helpt de grond om voedingsstoffen en later ook meststoffen beter op te nemen.

Is je terras ook lenteklaar?

Binnenkort is het weer tijd om de tuinstoelen boven te halen en te genieten van het eerste lentezonnetje op je terras, al ligt dat er na de winter meestal troosteloos bij. Zeker de terrastegels of de houten terrasvloer kunnen nu een flinke opknapbeurt gebruiken. Begin met al het mos tussen de tegels of planken uit te halen. Dat kan met een bezem, of met speciale onkruidborsteltjes. Vervolgens geef je je terras een grondige poetsbeurt.

Zie je een groene aanslag op je tegels? Ga die dan te lijf met een speciaal product om de aanslag te verwijderen. Met een hogedrukreiniger krijg je alle overgebleven restjes vuil, mos of onkruid het makkelijkst weg. Al is waakzaamheid hier geboden: een té sterke hogedrukstraal kan je kwetsbare terrastegels of de structuur van je houten terrasplanken beschadigen.

Eerst je gereedschap bovenhalen, dan je tuin lenteklaar maken

Vóór je de tuin onder handen neemt, schep je orde in de chaos van je tuinhuis. Zorg ervoor dat je tuingereedschap (grasmaaier, heggenschaar, hakselaar, kantmaaier, ...) klaar is voor gebruik: check of er reparaties nodig zijn en voer die nu al uit. Maak je werktafel ook klaar, of koop een tweedehandstafel in de kringwinkel en geef die een likje verf. Je kunt trouwens ook je plantenpotten een make-over geven of op zoek gaan naar nieuwe tuinaccessoires. Allemaal acties die je zin doen krijgen in de lente, en dat is toch een voorwaarde om die tuin met veel liefde en aandacht lenteklaar te maken.


11 tips om je tuin zomer-klaar te maken

Het is niet omdat jij al helemaal klaar bent voor de zomer dat je tuin dat ook is. Je geliefde tuin eens goed onder handen nemen in het voorjaar is dan ook een absolute must als je er het beste wilt uithalen tijdens de zomermaanden. Met deze 11 tips lukt je dat in 1, 2, 3.

tuinonderhoud tuingereedschap onkruid bestrijden

Verwelkom de zon: maak je tuin lenteklaar

Na een lange, donkere en koude winter, is de lente het ideale moment om weer in de tuin te werken. Geen zin in? Denk dan alvast aan het plezier dat je eraan zal beleven tijdens de warme zomerdagen. Net zoals je woonst, kan je tuin na de winter een grondige schoonmaakbeurt gebruiken. De overtollige bladeren die na de herfst zijn blijven liggen, hebben hun diensten bewezen en kunnen weggehaald worden. Maar ook sommige struiken dienen gesnoeid te worden.

voorjaar in de tuin onderhoud van tuin tuin klaarmaken voor lente

Je tuin lenteklaar maken? Met onze tips ga je meteen aan de slag

De vogeltjes beginnen ’s morgens te fluiten, het is ‘s avonds langer licht en de temperatuur is weer zacht. Voel je de kriebels ook? De lente is in aantocht! En dan is het tijd om onze tuin onder handen te nemen. Je kunt perfect zelf je tuin lenteklaar maken. Ontdek onze tips en ga meteen aan de slag.

verticuteren tuinonderhoud gras zaaien