Haal de hobbykok in jezelf naar boven: van blancheren tot marineren

Haal de hobbykok in jezelf naar boven: van blancheren tot marineren

Blancheren: kort en krachtig groenten koken

Blancheren is een techniek die meestal op groenten wordt toegepast. Ze worden slechts een paar minuut in kokend water ondergedompeld waardoor ze knapperig en stevig blijven. Bovendien verliezen ze op die manier heel weinig smaak- en voedingsstoffen. Blancheren wordt verder ook gebruikt om etenswaren (zoals vlees) te reinigen. Het is vooral belangrijk om de producten niet te lang te laten koken. Zodra ze beetgaar zijn, moet je ze uit het kokende water halen.

Au bain-marie koken: verwennen met een koud of warm waterbad

Au bain-marie betekent ‘in een waterbad’. En dat zegt eigenlijk goed wat het inhoudt. Je dompelt de etenswaren letterlijk onder in een bad met water. Doe ze in een pan die je op haar beurt in een pot met Lees alles over groenten marinerenwater plaatst. Zo komen het voedsel niet rechtstreeks in contact met het water. Au bain-marie kun je zowel in koud als in warm water toepassen. In een koudwaterbad koel je bijvoorbeeld soepen af, terwijl je in een warmwaterbad sauzen opwarmt of chocola doet smelten. 

Marineren: voeg pit toe aan je gerechten

Marineren betekent voedingswaren op smaak brengen. Heel wat mensen denken in de eerste plaats aan vlees, maar je kan ook vis, kip of groenten marineren. Wat heb je nodig? Een marinade die uit kruiden en dikwijls olijfolie bestaat. In sommige gevallen wordt er ook wijn of azijn gebruikt. Een marinade kan een stukje vlees maken of… kraken. Let op dat de smaak van je marinade perfect bij je gerecht past en gebruik niet te veel. De marinade moet de smaak van het vlees versterken, maar mag niet overheersen.

Hoe lang marineren?

Hoe lang moet je marineren? Dat hangt af van het soort product. Het is vooral van belang dat de marinade het product kan ‘binnendringen’. We geven alvast enkele richtlijnen mee:

  • Runds- en lamsvlees: 5 uur.
  • Varkensvlees en kip: 3 uur.
  • Vis: 2 uur.
  • Groenten: 1 uur.

Geef je gerechten extra pit door je vlees te marineren

Kruiden, olie, azijn, … : het zijn ingrediënten die je gerechten op smaak brengen. Zeker voor een heerlijk stukje vlees mogen ze niet ontbreken. Om kip, wild en andere soorten vlees extra pit te geven, is een vleesmarinade ideaal. Ontdek onze tips en ga zelf aan de slag!

marinade maken gemarineerde kip marinade bbq

Marinade van de chef: ook op jouw barbecuefeestje een smaakmaker

Ga jij door de knieën voor een heerlijke biefstuk, een perfect gegrild lamskoteletje of een flinke portie varkensribbetjes? Doen de termen côte à l’os, cuisson en kwaderen je watertanden? Dan staat de barbecue wellicht al te blinken op je terras, klaar voor weer een knetterende zomer. Geef je vlees- of visbereidingen dit jaar extra smaak met een heerlijke marinade. Hoe je dat doet, lees je hier. We gooien er ook nog drie onweerstaanbare receptjes tegenaan!

marinade maken vlees marineren vis marineren