grote kuis

Grote kuis houden? Dit is je strijdplan!

1. Gooi weg wat overbodig is

Een grote kuis begint met alle oude, ongebruikte of overbodige dingen weg te gooien. Grijp deze gelegenheid aan om eindelijk die oude keukenrobot bij het vuil te zetten, je kleerkast aan een grondige make-over te onderwerpen, en alle halfvolle sauspotjes in de keuken definitief weg te gooien. Wat het je oplevert? Een tevreden gevoel én nieuw ruimte in je kasten. Maar die vul je natuurlijk pas op nadat je alles tot in de kleinste hoekjes hebt schoongemaakt ...

2. Laat het niet te ver komen

Een goede manier om je inspanningen bij een grote kuis beperkt te houden, is je huis op regelmatige basis schoonmaken. Heb je tapijten in de woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer liggen? Dan is dagelijks een rondje stofzuigen in die veelgebruikte kamers geen overbodige luxe. Zijn er vlekken gemaakt op stoffen meubels? Maak die dan metéén schoon en geef ze niet de kans om in te trekken.

Tip: vlekken op textiel verwijder je het best met koud water, eventueel met een scheutje azijn eraan toegevoegd als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn.

3. De grote kuis = de grote wissel

Grote kuis houden betekent ook dat je nu de kans krijgt om je interieur aan het nieuwe seizoen aan te passen. Haal die zomerse accessoires dus maar boven: vrolijk gekleurde kussens, de tuintafel, je favoriete ligstoel, bloempotten, buitenkaarsen, ... Uiteraard stof je alles eerst goed af.

4. Grote kuis in de keuken

Reserveer zeker voldoende tijd om grote kuis te houden in je keuken. Dit is het moment bij uitstek om je diepvries en koelkast leeg te maken én te ontdooien. Vervolgens alles goed schrobben, en voilà: je kunt je zomervoorraad weer kwijt in een brandschone koelkast en diepvries.

Grote schoonmaak: meer comfort in een propere woonst!

De lente staat voor een nieuw begin. Er is dan ook geen beter moment voor een grote schoonmaak dan het einde van de winter. Vroeger werd voor de grote schoonmaak de volledige inboedel buitengezet en gepoetst. Zo werden de zetels en matten afgestoft, de kasten aan de binnen- en buitenkant gepoetst en het hele huis onder handen genomen. Een arbeidsintensieve bezigheid, waar we vandaag minder tijd voor hebben. Toch is één keer per jaar je woonst onder handen nemen geen overbodige luxe. Ontdek hier onze tips!

lenteschoonmaak grote schoonmaak schoonmaaktips