3 redenen waarom je het beste kiest voor seizoensgroenten

3 redenen waarom je het beste kiest voor seizoensgroenten

De voordelen van het eten van seizoensgroenten

1. Superlekker

Groenten zijn in ‘hun’ seizoen altijd het lekkerst. Geef toe: aardbeien smaken toch veel beter in de zomer dan in de winter? Maar er is meer. Elke groente kan in België gedurende een paar maanden geoogst worden. Wil je de groente toch eten in een ander seizoen? Dan krijg je ingevoerde groenten uit andere landen.

2. Milieuvriendelijk

Neem nu bijvoorbeeld sperziebonen. Deze groente kan perfect in België geteeld worden, maar wordt in de winter ingevoerd vanuit Kenia. Daar wordt ze helaas vaak gekweekt door boeren in slechte werkomstandigheden. Na de oogst worden de bonen per vliegtuig naar België getransporteerd, wat een gigantische milieubelasting met zich meebrengt.

3. Goedkoper

Het mag duidelijk zijn: seizoensgroenten eten is niet alleen lekker. Omdat ze van lokale teelt afkomstig zijn, zijn seizoensgroenten ook veel beter voor het milieu. En niet te vergeten: ook je portefeuille vaart er wel bij. Eet je groenten in hun oogstseizoen, dan betaal je een stuk minder. Natuurlijk gelden al deze argumenten ook voor seizoensfruit.

Welke groente eet ik in welk seizoen?

Om het je alvast gemakkelijk te maken zetten we even op een rijtje welke lokale, Belgische groenten in welke maand op hun best zijn. Natuurlijk is de lijst nog heel wat uitgebreider. Wij geven je alvast wat inspiratie om lekker te koken met seizoensgroenten!

 • Januari: knolselder, prei, rode kool, rode biet, schorseneren, spruiten, …
 • Februari: koolraap, pastinaak, witte kool, savooikool, uien, …
 • Maart: bloemkool, groene selder, witlof, wortelen, paddenstoelen, …
 • April: aardappelen, andijvie, asperges, radijs, rapen, ...
 • Mei: Doperwten, kropsla, spinazie, spitskool, warmoes, …
 • Juni: artisjok, broccoli, prinsessenbonen, venkel, …
 • Juli: aubergine, bleekselder, komkommer, Chinese kool, …
 • Augustus: bloemkool, courgette, koolrabi, mais, paprika, kropsla, …
 • September: snijbonen, mais, tomaat, pompoen, …
 • Oktober: paddenstoelen, rapen, spinazie, rammenas, schorseneren, …
 • November: wortelen, pompoen, veldsla, witlof, venkel, …
 • December: uien, witte kool, aardappelen, wortelen, andijvie, … 


Tomaten met kruiden en feta

Een ovenheerlijk en gezond recept met tomaten,kruiden en feta.

koken groenten seizoen gezonde recepten tomaten

Variëren met lekker en gezond witloof

Dé groentetrots van België, dat is witloof. Alleen bij ons wordt het grondwitloof gekweekt: witloof dat met de wortels in de volle grond zit en daardoor een vollere smaak heeft dan zijn tegenhanger die in water geteeld wordt. In de keuken kun je eindeloos variëren met deze gezonde groente, die dankzij haar uitgesproken bittere smaak zowel voor- als tegenstanders heeft. En toch ... Voor de meeste Vlamingen is een portie witloof uit de oven met ham en kaassaus niet te versmaden. Ontdek wat je nog meer kunt doen met het witte goud uit de grond!

Belgische groenten witloof met ham en kaassaus witloof

Waarom de seizoenskalender voor groenten en fruit een must is

De groenten en fruit seizoenskalender vertelt je welke groente- en fruitsoorten je in welk seizoen het beste eet. Ontdek hier alvast alle troeven en de vijf voordelen van eten volgens de seizoenen. Vanaf nu verdient de groenten en fruit kalender een vaste plaats in je keuken!

seizoensgroenten seizoenskalender groenten en fruit kalender

Beierse koolsla: witte kool op zijn best

Seizoensgroenten eten heeft tal van voordelen. Zo heb je steeds verse groenten en is het ecologischer. In elk seizoen is er bovendien voldoende variatie aan lekkere soorten! Kom er hier meer over te weten. Een van die heerlijke groenten van het moment is witte kool.

witte kool salade witte kool seizoensgroenten