groenten kweken in moestuin

Welke groenten kweken in je moestuin?

Moestuin aanleggen: voorbereiding

De afmetingen van je moestuin kies je gewoon zelf. Dikwijls wordt een verwaarloosd of overtollig stukje van het gazon tot moestuin omgetoverd. Je moet er wel rekening mee houden dat er genoeg zon bij moet kunnen (zo’n 6 uur per dag) en het is ook altijd handig dat je moestuin gemakkelijk toegankelijk is. Een moestuin gedijt best in niet al te natte grond, daarom is de ideale moestuingrond (zand)leem. Zand is niet geschikt omdat het geen water en voedingsstoffen vasthoudt en kleigrond is dan weer te zwaar en compact.

Kwaliteit van de moestuin ondergrond

De kwaliteit van de ondergrond heeft een grote impact op het succes van je moestuin. Je doet er dan ook goed aan om veel tijd te besteden aan de voorbereiding van de bodem. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer je oogst mislukt of je groenten van ondermaatse kwaliteit zijn. Je moet de plek waar je moestuin komt, onkruidvrij maken en het stukje grond omspitten.

Het is altijd een goed idee om organische stoffen (bodemverbeteraar) te gebruiken om de kwaliteit van de grond te verbeteren. Zo zorg je ervoor dat de groenten gemakkelijk wortelen. Voorzie ook voldoende basisbemesting, zeker als het stukje grond nog erg schraal is. Een vruchtbare bodem is immers een bodem die rijk is aan voedingsstoffen.

Groenten kweken: een overzicht

Groenten kweken start bij het kiezen van de juiste zaadjes. Een goede tip is om te beginnen bij de groenten die je zelf lekker vindt en die je meteen kunt gebruiken tijdens het koken: sla, wortelen, courgettes en radijsjes zijn altijd voltreffers.

Je kunt, zeker bij aanvang, beter wat te dun in plaats van te dik zaaien. Fijn zaad breng je oppervlakkig aan, terwijl je grotere zaden wat dieper inzaait. Daarna moet je met de achterkant van een hark goed aandrukken en er met een fijne gieter overgaan.

Voor pompoenen en courgettes voorzie je het beste een aparte plek, omdat ze snel groeien en veel mest nodig hebben. Plaats ook aan het begin van iedere rij een naambordje zodat het duidelijk is wat je waar hebt geplant!


Je eigen speelparadijs maak je zo

Kinderen plezier horen maken, ’t is een van de mooiste geluiden die er zijn. Net daarom is het zo hard de moeite waard om je tuin om te toveren tot een waar kinderparadijs. Je kan het zo zot bedenken als je zelf wilt – wij helpen je in ieder geval al op de goede weg met onze leuke speel ideeën voor een kindvriendelijke tuin.

buitenspeelgoed buiten speelhuisje moestuin zwembad

Heel het jaar lang genieten van je tuin

Je tuin is er om van te genieten. Liefst het hele jaar door natuurlijk. En dat hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Lees nu onze tips!

barbecue groentetuin insectenhotel onderhoud van tuin

Tuin lenteklaar maken: de moestuin

Heb je een moestuin of wil je een moestuin aanleggen? Dan is de lente het ideale moment! De meeste groenten kunnen al vanaf februari gezaaid worden. Weet je nog niet welke groenten je waar wil zaaien? Begin dan met het uitdenken van een plan. Zo hebben bepaalde planten meer licht nodig dan andere en mogen sommige planten niet naast elkaar gezet worden. De voorbereiding is de helft van het werk. Neem dus voldoende tijd voor deze fase.

moestuin wanneer zaaien moestuin aanleggen