Piepkuiken met risotto van groene asperges en shiitakes

Piepkuiken met risotto van groene asperges en shiitakes

Recept groene asperges met piepkuiken, risotto en shiitakes

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 piepkuikens
 • 400 g rijst
 • 100 g shiitakes
 • 80 g boter
 • 1 bos groene asperges
 • 500 ml water
 • 500 ml kippenbouillon
 • 100 ml kalfsfond
 • 1 ui, fijngesneden
 • een scheutje room
 • Parmezaan
 • olijfolie
 • verse tijm
 • versgemalen zwarte peper
 • peper en zout

Bereiding:

Bak eerst de piepkuikens langs alle kanten aan in een klontje boter. Kruid vervolgens met peper en zout. Leg de kuikens in een braadslede met een paar klontjes boter rond en giet er 100 ml kalfsfond bij. Laat 40 min. garen in een voorverwarmde oven op 200°C. Lepel halverwege de baktijd wat van de braadjus over de kuikens zodat ze lekker sappig blijven.

Stoof de ui in de rest van de boter, voeg de rijst toe en laat enkele minuten meestoven tot hij glazig wordt. Voeg een pollepel bouillon toe en laat zonder roeren mooi inkoken. Herhaal deze stap tot de bouillon volledig toegevoegd is. Kruid vervolgens met wat tijm en laat afkoelen.

Snij de shiitakes fijn, bak ze in wat olijfolie en kruid met peper en zout. Bereid daarna de groene asperges. Breek ongeveer 1 cm van de voet en blancheer ze in kokend gezouten water (± 4 min.). Schrik de asperges nadien even in ijswater.

Warm de rijst opnieuw op met wat room; kruid met Parmezaan, zwarte peper en eventueel nog wat zout. Voeg de gesauteerde shiitakes en geblancheerde asperges toe. Lepel wat risotto op het bord, schik het piepkuiken erop en werk af met gemalen Parmezaan, een takje verse tijm en eventueel wat resterende shiitakes en aspergepunten.

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...

recepten

Tartaar van sint-jakobsvruchten

Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...

recepten

Salade van rode biet

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een bokaal en schud eens stevig...

recepten