gras maaien

Gras maaien: tips & tricks voor een tiptop gazon

Wanneer je gras maaien?

Hoe meer het zomert, hoe meer je je gras moet maaien. Op die manier hou je je gazon gezond en ziet hij er het beste uit. Te veel maaien is niet goed, want dan is het gras te kort en wordt het te droog. Te weinig ook weer niet, want te lang gras krijgt aan de wortels te weinig zuurstof. In maart, april, september en oktober volstaat het om elke twee weken te maaien. Van mei tot en met september moet je het tempo opdrijven en één keer per week je gras maaien. Je laatste maaibeurt vóór de winter zal waarschijnlijk in november plaatsvinden, tenzij het weer in december nog zacht is.

De juiste hoogte kiezen

‘Hoe hoog moet ik m’n gras maaien?’ Het antwoord op deze vraag hangt vooral af van de periode. In het voorjaar is een gazon van 25 tot 30 millimeter ideaal. Tijdens de zomermaanden is 15 millimeter een goeie hoogte. Woedt er een hittegolf? Dan mag het gras wat langer zijn (20 millimeter), want anders droogt je gras uit.  

Welke grasmachine past bij jouw gazon?

Koop je een elektrische grasmachine of een benzinemaaier? Je neemt het best de oppervlakte van je gazon als richtlijn. Tuinen met een oppervlakte tot honderd vierkante meter maai je met een elektrisch model. Voor grotere tuinen is een benzinemaaier dan weer beter.

Heb je een heel grote tuin? Dan biedt een benzinemaaier niet langer soelaas. In dat geval heb je een zitmaaier nodig om het werk tot een goed einde te brengen.   

De finishing touch

Een gazon is pas helemaal af wanneer je ook de kantjes onder handen hebt genomen. Heel wat mensen vinden het vervelend, maar dat hoeft het niet te zijn. Dankzij een kantmaaier kun je je gazon piekfijn afwerken. Kantmaaiers zijn gebruiksvriendelijk en efficiënt. 

Tip: Werk je niet graag in de tuin of heb je een hekel aan gras maaien? Dan is een robotmaaier iets voor jou!