Gouden tips voor het perfecte feestmenu

Gouden tips voor het perfecte feestmenu

Eindejaar is de feestperiode bij uitstek

Kerstmis, oudjaar of nieuwjaarsdag? Er zijn genoeg gelegenheden op het eind van het jaar om een feestmenu te bereiden. Je kunt je gasten op allerlei manieren verrassen en met verschillende recepten blij maken. Speel je het liefst op zeker? Kies dan zowel bij de kerstmenu’s als bij de oudejaarsmenu’s voor de klassiekers. Ben je eerder het avontuurlijke type? Dan kun je je fantasie de vrije loop laten.

Een feestmenu begint met de juiste binnenkomer

Een feestmenu begint volgens goede gewoonte met een heerlijk aperitief en aperitiefhapjes. Cava doet het nog altijd goed als aperitief, maar prosecco is de Spaanse drank stilaan aan het bijbenen. Je kunt het ook anders aanpakken en bijvoorbeeld gin-tonic aanbieden. En waarom stel je niet zelf een huisgemaakte cocktail samen?

Een feestmenu kan niet zonder aperitiefhapjes. Het is altijd een goed idee om ze zelf te maken en er een persoonlijke toets aan te geven. Maar je kunt ook kant-en-klare hapjeskopen. Let erop dat je je gasten niet overlaadt, want anders halen ze het einde van het diner niet.

Voor- en hoofdgerecht

Na het aperitief is het tijd om een versnelling hoger te schakelen en het voorgerecht te serveren. Een garnalencocktail is altijd een voltreffer en een lekkere soep is ook niet te versmaden. Voor het hoofdgerecht heb je de keuze uit vlees of vis. Varkensgebraad of een stukje wild vallen altijd in de smaak. In combinatie met verse wintergroentenen kroketjes worden de smaakpapillen meer dan verwend. Uiteraard kun je er na het aperitief ook meteen invliegen en het gourmet- of fonduestel bovenhalen. Gezelligheid gegarandeerd!  

De perfecte afsluiter van een feestmenu

Bij een feestmenu hoort ook een overheerlijk dessert. Ook hier is er keuze te over: sabayon, chocolademousse, appeltaart met ijs,… Na het nagerecht kun je nog koffie met koekjes serveren. En voor de liefhebbers vormt een digestief het orgelpunt van het feestmenu. Aan keuze geen gebrek: cognac, Amaretto, Cointreau, grappa,…      

Vergeet tot slot ook zeker niet om de juiste rode en witte wijnen in huis te halen!