De geranium: een mooie en veelzijdige plant

Geraniums: allesbehalve oubollige planten

Geraniums: allesbehalve ouderwets


Geraniums kampen met een oubollig imago. Iedereen kent wel het clichébeeld van het oude vrouwtje dat van achter de geraniums in het oog houdt wat er in de straat gebeurt. Geraniums zijn echter allesbehalve typisch voor oude mensen. Deze mooie plant met prachtige bloemen bestaat in verschillende kleuren en komt ook in moderne interieurs en tuinen goed tot zijn recht.

Een mooie plant voor huis en tuin


Geraniums kunnen zowel in de tuin als binnen in huis gehouden worden. Een geranium houdt wel van wat zonlicht, dus als je hem binnen zet, plaats je de geranium het best bij het raam. In de lente en de zomer kun je geraniums gerust buiten plaatsen. Ze kunnen ook tegen een beetje vorst, maar als het echt gaat vriezen, zet je ze toch beter binnen.

Je geraniums overwinteren het liefst binnen


Je geraniums overwinteren het liefst in huis, bij het raam. Voordat je een geranium binnen zet, dien je hem te snoeien. Durf te knippen: je snoeit het best 1/3 van de totale grootte. Dit zal ervoor zorgen dat je geranium weer mooi groeit in de lente. Wil je je geraniums in mooiere vormen doen groeien? Hecht ze dan vast aan stokjes die je in de pot stopt.

Geraniums onderhouden doe je zo!


Een geranium onderhouden is helemaal niet moeilijk. Net zoals bij de meeste andere planten, verwijder je het best dode bladeren en bloemknoppen. Zo zal je geliefkoosde geranium beter groeien. Een geranium houdt niet van zwemmen. Geef hem dus alleen water als de grond in de pot droog aanvoelt. In de lente en de zomer, wanneer je geranium in volle bloei is, bemest je hem het best maandelijks. Zo geniet je van een nog mooiere plant!

Maak je keuze uit 600 soorten


Er worden wereldwijd meer dan 60 soorten geraniums gekweekt. Deze plant biedt dus meer dan voldoende variatie! Je hebt de keuze uit lage, middelhoge en hoge planten, planten met grote of kleine bloemen, groenblijvende geraniums met weinig bloemen om te gebruiken als bodembedekker en ga zo maar door. Er is een geschikte geranium voor elke toepassing in huis en tuin, en dat maakt deze plant net zo leuk. Bovendien bestaan geraniums in verschillende kleuren zoals roze (felroze, dieproze,…), rood (felrood, donkerrood), wit en blauw.

Geraniums stekken in 4 stappen


Je vindt je geranium zo mooi dat je er graag meer wil? Dan moet je zeker je geraniums stekken! Dat doe je zo:

  • Doe kwalitatieve, lichte potgrond in je bloembak en druk aan.
  • Gebruik een kopstek of het bovenste deel van de plant om te stekken. De stek mag niet te lang zijn, mik op ongeveer 7 centimeter.
  • Maak een gaatje in de grond, stop de stek erin en druk aan.
  • Geef de stek voldoende water en zet hem op een plaats met veel zonlicht. Na ongeveer 10 dagen zal je stek wortel schieten en geniet jij van een nieuwe geranium!