De soorten gebraad en de bereidingswijzen voor een perfect gebraad

De soorten gebraad en bereidingswijzen

Waarom een gebraad maken?

Vlees, gevogelte of wild braden betekent dat je het gedurende een lange tijd op een lage temperatuur laat garen. Eén van de voordelen hiervan is dat het vlees vanbinnen lekker gaart en (bijna) niets van zijn sappigheid verliest. Bovendien heb je, terwijl het gebraad in de oven zit, ruim de tijd om gezellig mee te aperitieven met je gasten, vrienden en familie. Ideaal voor de feestdagen dus!

Gebraad is meer dan mals vlees

Er komt heel wat meer bij kijken dan vlees in de oven te laten garen. Eerst en vooral maak je het gebraad zo smaakvol als je zelf wil. Net als bij een gevulde kalkoen, kun je groenten en kruiden in de braadschaal leggen, waardoor deze mee de smaak van het vlees en de jus zullen bepalen. Zitten er vetrandjes rond het vlees? Laat deze gerust mee braden, ze zorgen voor extra smaak en kunnen verwijderd worden net voor het opdienen.

Het geheim van een goed gebraad

Eens het verspreid is, is het natuurlijk geen geheim meer. Maar er gaat weinig boven een goed klaargemaakt gebraad, dus delen we dit graag. Maak het perfecte gebraad dankzij deze tips:

  • Braden in de oven doe je best op een lage temperatuur. Zo kan de binnenkant rustig garen, zonder dat de buitenkant uitdroogt. De gebruikte temperatuur ligt tussen de 150 en de 200°C en is wat afhankelijk van wat er gebraden wordt. Vermijd de hete-luchtstand van de oven, dit zal het gebraad uitdrogen.
  • Een gebraad op kamertemperatuur zal gemakkelijker braden in de oven omdat de binnenkant minder koud zal zijn. Haal het gebraad een uurtje voor de bereiding uit de koelkast zodat het al wat opwarmt.
  • Om de sappigheid van het gebraad te bewaren, kun je het vlees toeschroeien met bovendien een heerlijk korstje tot gevolg. Toeschroeien is een zeer korte handeling en kan in een pan of in een oven op hoge temperatuur. Prik op geen enkel moment in het vlees, hierdoor kan vocht ontsnappen, waardoor het vlees dreigt uit te drogen.
  • Bind het gebraad samen met keukentouw zodat alle stukken dezelfde dikte hebben en gelijkmatig braden.
  • Door regelmatig, met een lepel, braadvocht over het gebraad te gieten, vermijd je dat de buitenkant aanbrandt of uitdroogt.
  • Gebraad gaar? Wikkel het in zilverpapier en laat het 10 à 15 minuten, uit de oven, rusten vooraleer het aan te snijden.

Recept: gevuld kalfsgebraad

Om niets van onze tips te vergeten, kunnen we ze beter onmiddellijk in de praktijk omzetten. Voor dit recept kozen we voor kalfsvlees, omdat dit mals is, weinig vet bevat en omdat het topvlees is.

Bereidingstijd: Ongeveer 2,5 uur

Benodigdheden

1 kalfsborst (+- 1,2kg)
2 uien
100gr oud wit brood
1 bosje peterselie
100gr walnoten
100gr gedroogde veenbessen
250 ml melk
1 koffielepel mosterd
1 ei
500gr wortelgroenten
500gr kalfsfond
Zout & peper
Nootmuskaat
KeukentouwBereidingswijze

Voor de vulling:

  • Hak de walnoten in stukken en rooster ze in een pan.
  • Snijd de uien in blokjes en bak deze in een pan tot ze doorschijnend zijn.
  • Blus de uien met melk en warm het geheel op.
  • Snijd het wit brood in kleine stukjes, voeg het toe aan de uien en haal de pan van het vuur. Voeg de veenbessen en de geroosterde walnoten toe.
  • Versnipper de peterselie en voeg deze, samen met de mosterd, aan de bereiding toe.
  • Voeg het ei toe en roer het geheel.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
De kalfsborst:
  • Leg de kalfsborst open, beleg overvloedig met de vulling.
  • Rol de kalfsborst dicht en bind het geheel toe.
  • Schroei de gerolde kalfsborst in een pan. Haal de kalfsborst er weer uit en leg deze in een ovenschotel.
  • Snijd de wortelgroenten in stukjes en bak deze in dezelfde pan dan de kalfsborst. Overgiet met de kalfsfond.
  • Voeg de groenten mat kalfsfond toe aan de ovenschotel en draad deze gedurende 2 uur in een oven aan 160°C
  • Zie tip 6: Wikkel het gebraad in zilverpapier en laat het 10minuten, uit de oven, rusten vooraleer het aan te snijden.

Begin er tijdig aan (tenzij je 2 uur wil aperitieven natuurlijk). Smakelijk!