Franse kazen: de ronde van Frankrijk

De ronde van Frankrijk van de Franse kazen

Chabichou uit Poitou-Charentes

Geitenkazen zijn een Franse specialiteit, zoals de Chabichou du Poitou, een halfharde tot zeer harde geitenkaas met een cilindrische vorm. Na een rijping van ongeveer tien dagen krijgt de kaas een delicate smaak. Hij is dan vers, romig en lichtzoet met een zachte, gelijkmatige zuivel en een gelige dunne korst. Naarmate de kaas langer rijpt wordt de kaas harder en kruimeliger en nootachtiger van smaak. Op de korst ontstaat een natuurlijke blauwschimmel. Deze kaas gaat perfect samen met verse kruiden en zwarte peper, honing, abrikozencompote of vijgenconfituur. Door zijn zoetige en nootachtige smaak is deze kaas zeer geschikt voor bij het aperitief. De kaas wordt ook wel verwerkt in ovenschotels met plakjes tomaat en courgette, op smaak gebracht met verse tijm.

Bleu d'Auvergne

De blauwe trui is voor de Bleu d'Auvergne. De kaas komt uit het hart van de Auvergne, in de buurt van Clermont-Ferrand.  Deze kaas lijkt een beetje op roquefort en is blauwgeaderd. De weidegrond is vulkanisch en rijk aan fosfor en kalium. Dit geeft de melk een speciaal karakter en verschaft aan de kaas een rijke smaak. Deze pittige kaas mag zeker niet ontbreken op jouw kaasplankje!

Beaufort uit de Savoie

De hoogste cols van het land bevinden zich in de streek van de Savoie, die dan ook de uitdaging vormt om de bolletjestrui te pakken om zichzelf zo tot bergkoning te kronen. Dit is ook de thuishaven van de overheerlijke beaufort. Deze grote ronde bergkaas mag enkel gemaakt worden van melk van koeien die grazen in de valleien van Beaufortain, Tarentaise, Maurienne en een deel van de Arly-vallei. De variant 'beaufort Chalet Alpage' wordt op traditionele wijze gemaakt in een chalet op minimum 1500 meter hoogte. Voor heel wat Fransen is dit 'la Reine des fromages', de echte bergkoningin.

De smaak van beaufort is zacht, fruitig en romig. Dat maakt deze kaas dan ook heel veelzijdig: dit is de perfecte kaas op een kaasplank, bij de picknick of als aperitief, maar ook bij groentjes, pasta of salades.          

Munster uit de Elzas

Een van de oudste kazen komt uit de Elzas. Volgens de overlevering werd munsterkaas reeds in de 7de eeuw gemaakt! Het aroma wordt omschreven als 'les pieds de Dieu', je herkent deze kaas dan ook aan zijn doordringende geur en zijn volle, pittige smaak.

In de Vogezen wordt de kaas vaak gecombineerd met in de schil gekookte aardappelen en komijn en daarbij natuurlijk een frisse Elzaswijn.

Chaource, heerlijke Franse kazen

De volgende etappe brengt ons naar de streek van Champagne-Ardennen en Bourgogne, de thuishaven van de chaource. Deze witschimmelkaas dankt zijn naam aan het gelijknamige dorpje in het oosten van Frankrijk. Oorspronkelijk was het een monnikenkaas, maar de kennis werd door de eeuwen heen doorgegeven aan de lokale boeren. De roomwitte kaas wordt ambachtelijk bereid op basis van rauwe koemelk.

De delicate smaak is romig en fris met een vleugje noten en de geur doet denken aan verse room en paddenstoelen. Deze kaas is ideaal voor een kaasplank, combineert perfect met een heerlijk glas champagne of sancerre en doet het goed als dessertkaas.

Kaas en wijn: een niet te versmaden zomerse combo

Kaas- en wijnavonden zijn nog altijd ontzettend populair. Volledig terecht, want het is en blijft een uitstekende combinatie. Om de smaakpapillen van je gasten te verwennen, moet je hen uiteraard de juiste wijnen en kazen voorschotelen. De perfecte combinatie zorgt voor culinair genot, terwijl de verkeerde keuze net het omgekeerde effect oplevert. In dit artikel ontdek je welke wijnen bij welke kazen passen.

kaas en wijn kaasschotel

De mooiste kaasplankjes: tips om kaas mooi te serveren

Je gasten verwelkomen met kaas en wijn is een klassieker, maar het blijft een schot in de roos. Kies enkele kazen met karakter, een mooie kaasplank, wat garnituur en een lekker rood wijntje en je gasten zijn gegarandeerd onder de indruk!

kaasschotel kaasplank kaas en wijn