appel-amandelgebakje recept

Zoete kruiden voor heerlijk gebak en lekkere nagerechten

Kruiden: altijd en overal inzetbaar

Een gerecht zonder kruiden smaakt niet af, je proeft meteen dat er iets ontbreekt. Alle koks houden van kruiden en gebruiken ze in overvloed. Met de juiste kruiden en dosering slagen ze erin om hun gerechten extra smaak en een persoonlijke toets te geven. Vleesgerechten, pasta’s, visgerechten, soepen,… in elke maaltijd hebben kruiden hun plaats.

Zoete kruiden

Zoete kruiden zijn misschien minder bekend, maar worden ook veel gebruikt. Ze komen vooral terug in nagerechten en gebak en zorgen voor een bijzonder en soms verrassend accent. De twee meest bekende en meest populaire zoete kruiden zijn vanille en kaneel.

Vanille

Het aroma van vanille spreekt tot de verbeelding en is wereldberoemd. Het is afkomstig van uit de vruchten van de klimorchidee. Het wordt niet alleen in allerlei gerechten gebruikt, maar ook in parfum en is zelfs een afrodisiacum.
In de keuken wordt meestal synthetische vanille gebruikt of worden vanillepeulen mee gekookt. Je kunt de heerlijke geur ook accentueren door de peulen overlangs open te snijden. Op die manier maak je ook het smaakvolle merg vrij.

Kaneel

Kaneel is een van de oudste kruiden ter wereld. Wat meteen opvalt, is de zachtheid en de typische geur. Kaneel is vooral bekend in de vorm van kaneelstokjes die je gemakkelijk kunt herkennen aan de geelbruine kleur. Kaneel komt in hartige gerechten terug, maar kennen we vooral als smaakmaker van zoete gerechten: in appelmoes, nagerechten, ijs, snoep en gebak. Je vindt kaneel ook terug in warme alcoholische dranken.

Zelf zoete kruiden gebruiken?

Wil je zelf een recept met zoete kruiden bereiden? Maak dan een appel-amandelgebakje! Ideaal bij een warm kopje koffie of thee. We zetten op een rijtje welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je te werk gaat. Smakelijk alvast!

Appel-amandelgebakje maken (voor bij de koffie, thee of chocolademelk)

Ingrediënten

  • 2 vellen vers bladerdeeg
  • 75 g amandelschilfers
  • 100 ml melk
  • 1 vanillepeul
  • 250 g marsepein
  • 4 cl Amaretto
  • 100 g rozijnen (in rum gedrenkt)
  • 1 ei
  • 1 grote appel, bijvoorbeeld Boskoop of Cox’s Orange Pippin

Appel-amandelgebakje maken: bereidingswijze

Om het marsepeinmengsel te maken, breng je de melk met de vanillepeul en de suiker aan de kook (1). Voeg de marsepein geleidelijk toe en roer voldoende. Daarna doe je de Amaretto bij het mengsel (2) en ook de rozijnen (3). Was de appel, snijd hem in vier stukken en verwijder het klokhuis. Bak de amandelschilfers lichtjes in een pannetje (4). Leg een van de vellen bladerdeeg open, plaats vier eetlepels van het marsepeinmengsel in het midden van ieder kwart (5) en plaats op elk hoopje marsepein een vierde van de appel (6). Neem het ei en scheid het eiwit van het eigeel. Met een borsteltje smeer je de niet-bedekte zones van het bladerdeeg in met het eiwit (7). Plaats het tweede vel balderdeeg er bovenop en druk goed aan. Snij een kruisje in het deeg aan de bovenkant van elk stukje appel en sla de hoekjes om (9). Smeer het bladerdeeg in met de rest van het ei en strooi de gebakken amandelschilfers erover uit (10). Snij het gebak in porties (11) en gebruik de boven- en onderverwarming van de oven om ze gedurende 15 à 20 minuten op 200°C te bakken (12).

Ribeye op de rooster met salie en knoflook

Laat je inspireren: Ribeye op de rooster met salie en knoflook

vlees eten recepten

Gevulde sardines met olijven en olijfkruid

Laat je inspireren: Gevulde sardines met olijven en olijfkruid

vis visgerechten recepten

Côte à l'os BBQ met chimichurri en salade van quinoa met kerstomaten

Lekker snel: Côte à l'os BBQ met chimichurri en salade van quinoa met kerstomaten

30 min chef recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten