Ontdek de verschillende soorten zeep

Zeep kopen: welke zeepsoort hoort bij welk huidtype?

Welk huidtype heb jij?

Veel mensen gebruiken een zeep die niet bij hun huidtype past. Om te beginnen moet je je dus afvragen welke huid je hebt:
  • Normale huid: je huid is niet droog maar ook niet vet en voelt zacht aan. Je hebt zelden last van puistjes.
  • Vette huid: je poriën zijn goed zichtbaar en je huid voelt vet aan. Je hebt dikwijls een glimmende huid en puistjes komen regelmatig voor.
  • Droge huid: je huid voelt droog aan en af en toe heb je last van schilfers. Je hebt nooit puistjes, maar je huid kan er wel wat dof uitzien.
  • Gecombineerde huid: je hebt zowel een droge als vette huid. Dikwijls zijn je wangen droog, terwijl je kin, neus en voorhoofd vet zijn. Puistjes kunnen voorkomen in de vette zones.
  • Gevoelige huid: dit huidtype vereist de juiste verzorging, want je hebt dikwijls last van rode plekken of een geïrriteerd gevoel.

Wat doet zeep met onze huid?

Als we zeep op ons lichaam aanbrengen, komen vuil en vet aan het huidoppervlakte los. Water en schuim helpen om het te verwijderen. Zeep maakt je huid dus proper, maar breekt ook de natuurlijke (vettige) beschermlaag af. Dat verklaart waarom je huid na een bad of douche gevoelig en droog is. De beschermlaag herstelt zich na verloop van tijd automatisch, maar je moet dus opletten om niet te veel zeep te gebruiken.

Zeep kopen: verschillende zeepsoorten

Lange tijd werd er alleen maar ‘blokken’ zeep gebruikt. Mensen schrobden zich goed in en waren allesbehalve zuinig met deze reinigingszeep. Maar in de loop der jaren zijn er allerlei andere zeepsoorten gelanceerd.  
  • Traditionele zeep: gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten en ideaal voor mensen met een normale huid.
  • Transparante zeep: ideaal voor mensen met een droge huid die snel geïrriteerd raakt. Wordt gebruikt voor zowel lichaam als gezicht.
  • Antibacteriële zeep: doodt bacteriën en verwijdert vuil. Als je last hebt van een vervelende lichaamsgeur kun je hiervoor kiezen.
  • Deodorantzepen: doden de bacteriën die onze lichaamsgeur veroorzaken. Zijn vrij agressief en worden afgeraden door specialisten.

Werkt douchegel voor de gevoelige huid écht?

Heb je een gevoelige huid? Dan is er vast wel een douchegel op jouw lijf geschreven … Tenminste, dat is wat de reclame ons wil doen geloven. Maar werken al die ‘speciale’ zeepjes en producten voor de gevoelige huid wel? Of blijft het bij slimme marketingtrucs waardoor fabrikanten zonder schroom wat meer kunnen aanrekenen per flesje? Wij gingen op onderzoek …

douchegel lichaamsverzorging gevoelige huid

Vermijd een droge winterhuid dankzij deze tips

In de winter krijgt onze huid het zwaar te verduren. Vooral onze handen en gezicht zien af door de voortdurend wisselende temperaturen. De kou van de winkelstraat ruilen we maar al te graag in met de warmte van een winkel of een gezellig cafeetje. Maar dat laat zijn sporen na, in de vorm van droge handen en lippen. Gelukkig bestaan er allerlei hydraterende oliën, balsems en crèmes die je droge huid in een handomdraai weer springlevend maken.

droge huid mooie huid lichaamsverzorging