snoeien in de zomer

Snoeien in juli in augustus, dat doe je met deze handige checklist!

Struiken en hagen: snoeien om te groeien


Uitgebloeide struiken en verwilderde hagen kunnen je tuin echt ontsieren. Ze snoeien in de zomer is dus absoluut nodig. Je doet dit best nog voor half juli, hoewel ergens rond 21 juni de meest geschikte periode is. Snoei bij waar nodig, knip ongewenste scheuten zo kort mogelijk af en zorg steeds voor een bredere basis en een smallere top. Zo doorstaan ze zonder problemen de barste herfst- en wintertemperaturen. Als je haag tijden nazomer nog aanzienlijk groeit, mag je deze tot half september nog nasnoeien. Later is absoluut af te raden.

Bomen snoeien in de zomer


Vanaf half juli is het ook aangewezen om je bomen te snoeien. Let daarbij vooral op krachtige scheuten die onderaan groeien en zwakke oudere takken. De scheuten knip je best zo kort mogelijk af, de oude takken verwijder je dan weer best. Het is de beste manier om je bomen gezond te houden en hun groei te bevorderen.

Rozen en vaste planten onder handen nemen


In de eerste helft van augustus zijn je rozen en vaste planten aan de beurt. Zo maak je plaats voor laatbloeiers en ontstaat in de herfst een tweede bloei, waardoor je het hele jaar door van je prachtige tuin kunt genieten.

Hoe je rozen best snoeit? De zijscheuten mag je afsnoeien tot een of twee knoppen van de hoofdstengel. Oude stengels mag je dan weer tot op de grond afknippen. Op deze manier bevorder je de groei van nieuwe scheuten. Van uitgebloeide borderplanten knip je dan weer de stengels af. Vaste planten die andere planten verstikken, knip je ook best af. Vergeet niet om na het snoeien extra meststof toe te voegen!