snoeien in de zomer

Snoeien in juli in augustus, dat doe je met deze handige checklist!

Struiken en hagen: snoeien om te groeien


Uitgebloeide struiken en verwilderde hagen kunnen je tuin echt ontsieren. Ze snoeien in de zomer is dus absoluut nodig. Je doet dit best nog voor half juli, hoewel ergens rond 21 juni de meest geschikte periode is. Snoei bij waar nodig, knip ongewenste scheuten zo kort mogelijk af en zorg steeds voor een bredere basis en een smallere top. Zo doorstaan ze zonder problemen de barste herfst- en wintertemperaturen. Als je haag tijden nazomer nog aanzienlijk groeit, mag je deze tot half september nog nasnoeien. Later is absoluut af te raden.

Bomen snoeien in de zomer


Vanaf half juli is het ook aangewezen om je bomen te snoeien. Let daarbij vooral op krachtige scheuten die onderaan groeien en zwakke oudere takken. De scheuten knip je best zo kort mogelijk af, de oude takken verwijder je dan weer best. Het is de beste manier om je bomen gezond te houden en hun groei te bevorderen.

Rozen en vaste planten onder handen nemen


In de eerste helft van augustus zijn je rozen en vaste planten aan de beurt. Zo maak je plaats voor laatbloeiers en ontstaat in de herfst een tweede bloei, waardoor je het hele jaar door van je prachtige tuin kunt genieten.

Hoe je rozen best snoeit? De zijscheuten mag je afsnoeien tot een of twee knoppen van de hoofdstengel. Oude stengels mag je dan weer tot op de grond afknippen. Op deze manier bevorder je de groei van nieuwe scheuten. Van uitgebloeide borderplanten knip je dan weer de stengels af. Vaste planten die andere planten verstikken, knip je ook best af. Vergeet niet om na het snoeien extra meststof toe te voegen!

Waarom snoeien in de zomer belangrijk is …

Snoeien in de zomer? Jazeker! Hoewel heel wat mensen denken dat de winter de aangewezen periode is, is de zomer eigenlijk veel beter. De snoeiwond herstelt in de zomer bijvoorbeeld veel sneller dan in de winter. Deze en andere voordelen van snoeien in de zomer lees je hier.

bomen snoeien rozen snoeien snoeien in de zomer

Bomen en struiken snoeien: zo zet je de schaar in je tuin

In de lentemaanden moeten de voorjaarsbloeiers in je tuin plaats ruimen voor de zomerse bloemen. Bovendien zijn in deze periode heel wat soorten bomen en struiken aan een flinke snoeibeurt toe. Hier ontdek je alvast de basics van het snoeien, zodat je tuin er binnenkort weer strak en verzorgd uitziet!

snoeien bomen snoeien tuingereedschap

Snoeien in de zomer? Volg de snoeikalender!

De zomer is hét moment om volop van je tuin of terras te genieten. Wie zijn tuin wat onderhoudt, kan met weinig moeite snel weer genieten van een mooie buitenafwerking. Een onderhoud net voor en net na de winterperiode doen wonderen, maar ook tijdens de zomerperiode kan de tuin wat snoeiwerk gebruiken. Lees er hier meer over.

snoeien in de zomer snoeien snoeikalender

Snoeien in de winter houdt je tuin in vorm

Oktober en november zijn traditioneel de maanden waarin we de tuin winterklaar maken. Snoeien hoort daar óók bij, hoe gek het misschien klinkt. Met deze tips komen je planten, hagen en bomen heelhuids de vrieskou door.

snoeien snoeien in de winter rozen snoeien hagen snoeien bomen snoeien snoeikalender

Snoeien in de herfst: wat wel en wat niet doen?

De dagen beginnen te korten, de bladeren van de bomen verkleuren en je tuin verliest zijn zomerse frisheid: de herfst heeft zijn intrede gedaan. Het kleurenpalet in je tuin oogt mooi, maar hoe bereid je je tuin voor op de winter? En moet je ook nog snoeien in de herfst? Hier kom je er het fijne van te weten.

snoeien in de herfst heesters snoeien hagen snoeien bomen snoeien snoeikalender