Heerlijk relaxen in een hangmat in je tuin

Je eigen hangmat kopen: zomers relaxen in de tuin

Hangmat ophangen tussen bomen

Voor het ophangsysteem heb je de keuze uit twee soorten hangmatten. Wie een tuin heeft met enkele stevige bomen op een goede afstand van elkaar, kan een eenvoudige hangmat kopen en die met een speciaal ontwikkeld ophangsysteem – dat je er gewoon bijkoopt – eenvoudig aan de stammen bevestigen. Er bestaan ook systemen om een simpele hangmat op te hangen aan een stenen muur.

Een hangmat met standaard kopen: tips

Zet je je hangmat liever in het midden van het grasveld? Dan moet je kiezen voor een exemplaar met een standaard. Standaarden voor hangmatten bestaan in hout en in metaal. Naargelang je smaak kies je voor een hoekige of gebogen vorm. Een hangmatstandaard in hout heeft veruit de meeste charmes en is een ware eyecatcher in je tuin. Denk wel goed na voordat je er eentje koopt, want je mag niet vergeten het hout te onderhouden en op te bergen in de winter.

Nog een tip voor wie een hangmat met standaard koopt: kies bij voorkeur voor een grote standaard. Aangezien die langer zal meegaan dan de hangmat zelf, kan je zo na verloop van tijd overschakelen op een groter exemplaar zonder extra kosten.

Welk type hangmat past bij jou?

Hangmatten bestaan in verschillende formaten. De eenpersoonshangmat is het bekendst. Als koppel kies je voor een gezellige tweepersoonshangmat en daarnaast bestaan er ook exemplaren voor drie of meer personen. Dat zijn de zogenaamde familiehangmatten. Ook het design van je nieuwe hangmat speelt natuurlijk een rol: kies je voor een hangmat van touwen, een exemplaar in puur wit katoen of eentje uit stevige stof met een kleurrijk patroon? Zorg er in elk geval voor dat je hangmat past bij je andere tuinmeubelen.

Hangmat met of zonder spreidstok: de voor- en nadelen op een rij

Een laatste maar erg belangrijke keuze die je moet maken, is die tussen een hangmat mét of een hangmat zónder spreidstok. Een hangmat met een spreidstok is opgespannen en hangt dus minder door. Het voordeel daarvan is dat je kunt opteren voor een minder hoge standaard en dat je iets gemakkelijker in en uit de hangmat stapt. Het grote nadeel is dan weer dat dit type hangmat een pak instabieler is. Wie graag stabiel ligt en van het authentieke hangmat-gevoel houdt, kiest het best voor een hangmat zonder spreidstok. Zo heb je meteen meer privacy, want je kunt de doek om je heen slaan. Minder geschikt voor rasechte zonnekloppers!

Plaatsgebrek? Een hangstoel is de oplossing!

Heb je een klein terras of tuintje? Dan is een hangstoel voor jou de perfecte oplossing! Een hangstoel kun je ophangen aan een boom of aan een balk. Er bestaan eveneens speciale ophangsystemen en standaarden voor hangstoelen, zodat je ook op een beperkte oppervlakte heerlijk wiegend kunt relaxen. Zelfs binnen in huis komt een hangstoel tot zijn recht!