fiets onderhoud

De eerste lentezon? Tijd om je fiets een onderhoud te geven

Properheid, duurzaamheid én veiligheid

Als je fiets onder het stof zit, doet een poetsbeurt je frame en wielen weer blinken als vanouds. Maar je fiets onderhouden doe je niet alleen om goed voor de dag te komen. Een onderhoud zorgt er ook voor dat je fiets langer meegaat. Bovendien zijn een gesmeerde ketting en goed functionerende remmen onmisbaar om veilig over het asfalt te toeren.     

Een doorgedreven fietsonderhoud in verschillende etappes

Je moet je fiets volledig onder handen nemen. Laat niets aan het toeval over en volg dit stappenplan.

Je fiets schoonmaken

In de handel koop je het best een schoonmaakproduct voor fietsen. Gebruik geen ander reinigingsmiddel, want dat kan je fiets beschadigen. Doe het schoonmaakproduct in een emmer water en gebruik een spons om je fiets volledig in te zepen. Het kader, de velgen, de spaken, … Je moet alles goed poetsen. Daarna spoel je de fiets af met proper water. Gebruik een droge doek om hem droog te maken. Wrijf alle onderdelen droog, zodat er geen roest kan ontstaan.   

De ketting in optimale conditie krijgen

Je ketting en derailleur vormen de motor van je fiets. Om vlot te fietsen, moet de ketting voldoende gesmeerd zijn. Voor je kettingolie aanbrengt, moet je de ketting ontvetten en reinigen. Daarvoor gebruik je het best een spray. Neem de volledige ketting onder handen en gebruik de versnellingen, zodat alle tandwielen ontvet worden. Volg dezelfde werkwijze wanneer je de kettingolie aanbrengt.

De finishing touch

Controleer tot slot de remmen en de remblokjes. En zorg ervoor dat het zadel goed vastzit en zich op de juiste hoogte bevindt. 

Tip: Vergeet niet om je fiets na elke tocht proper te maken. Op die manier geniet je er jarenlang van. Vooral mountainbikers doen er goed aan om deze tip ter harte te nemen.