Fiets kopen: waarop moet je letten?

Fiets kopen: waarop moet je letten?

Soorten fietsen


Er zijn verschillende soorten fietsen verkrijgbaar. Kies je een damesfiets en herenfiets? Een 'gewone' fiets of een stadsfiets? Of ben je sportief en ga je voor een koersfiets? Keuze genoeg, aan jou om de juiste te maken. Elektrische fietsen zijn ook aan een steile opmars bezig. Ze zijn heel handig als je lange afstanden aflegt en beantwoorden aan de hoogste kwaliteitsnormen. Een elektrische fiets geeft een heerlijk gevoel: bij elke trapbeweging krijg je er als het ware een extra zetje bij. En in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, is hij niet alleen voor senioren!

Fiets kopen: de juiste framemaat


Wanneer je een goede fietshouding aanneemt, worden je gewrichten minder belast en loop je minder snel blessures op. Zeker als je regelmatig je fiets van stal haalt, moet je daaraan voldoende aandacht besteden. De framemaat is daarbij cruciaal. Om die perfect op je lengte af te stellen, neem je op het zadel plaats en moet je met je tenen de grond kunnen raken. Doe ook altijd een ritje vooraleer je een fiets koopt. Tijdens het fietsen moet het been waarop je niet afduwt licht gebogen zijn. Zo verkrijg je een soepele trapbeweging en spaar je de spieren in je benen.

Aluminium, staal of carbon


Een fiets kopen betekent ook het juiste materiaal kiezen. In de meeste gevallen de keuze tussen een stalen of aluminium frame. De voordelen van een stalen frame zijn: duurzaamheid en stevigheid. Nadeel is dat het zwaarder is dan een fiets met een aluminium frame. Aluminium weegt niet alleen minder, het is ook een roestvrij materiaal. Bovendien zijn er veel meer mogelijkheden op het gebied van design. Wil je een sportieve fiets kopen? Dan kies je het beste voor een carbon frame: de ideale combinatie van licht en sterk.

Comfortabel fietsen


Tegenwoordig besteden de fabrikanten van fietsen meer en meer aandacht aan comfort. Heel wat fietsen worden uitgerust met een verende voorvork waardoor je comfortabeler fietst en minder kracht nodig hebt. Bovendien worden de schokken beter opgevangen en zal je 'zachter' fietsen. Dankzij een zadelpen en een verstelbare stuurpen kun je zelf heel gemakkelijk je zadel en stuur verstellen.

Fiets kopen: hoeveel versnellingen?


Wanneer je een nieuwe fiets aanschaft, moet je ook beslissen hoeveel versnellingen je wilt. Het voordeel van versnellingen is dat je langzamer en sneller kunt fietsen met hetzelfde aantal trapbewegingen. Het is sowieso handig om een fiets met minimum drie versnellingen te kiezen, maar je kunt ook voor een veelvoud opteren. Ze zijn vooral handig als je bergop moet fietsen.

Zorg er ten slotte ook voor dat je een degelijk fietsslot koopt. En let verder ook op de kwaliteit van de remmen en de verlichting.

Ontdek onze fietsen in de MakroShop