Ga je binnenkort je eerste vijver aanleggen? Dan zijn er enkele essentiële vijverbenodigdheden die zeker op je lijstje moeten staan!

Je eerste vijver aanleggen? Enkele onmisbare vijverbenodigdheden

Of je nu een zwem- of een siervijver gaat aanleggen, drie zaken moet je zeker aanschaffen:

  • een (biologische) filter en een pomp
  • een anti-alg uv-lamp
  • een vijverstofzuiger.
Daarnaast zijn er ook nog een aantal accessoires beschikbaar, zoals een fonteinpomp en reigerschrikdraad. Die laatste is essentieel als je je dure vissen, zoals kois, wilt beschermen tegen katten en reigers.

Essentiële vijverbenodigdheden: van pomp tot stofzuiger

Laat je niets wijsmaken: je vijver heeft een filter nodig, ook al beweren sommige (oudere) vijverboeken van niet. Die zorgt ervoor dat er voldoende CO2 in het water aanwezig is, wat van levensbelang is voor de zuurstofplanten en de algemene gezondheid van je vijver.

De meeste vijvers hebben een biologische filter. Het water wordt gezuiverd door bacteriën in de filter die onzuiverheden omzetten in CO2. Om al het water tot in de filter te krijgen, heb je uiteraard ook een pomp nodig. Pompen en filters heb je in verschillende uitvoeringen, al naargelang het vermogen en de filtercapaciteit.

Om een goede werking van je filterinstallatie te garanderen, controleer je het best ook altijd de waterhardheid. Als het water te hard is – met andere woorden: als er te weinig mineralen aanwezig zijn – werkt een biologische filter namelijk niet optimaal en gaat het water vertroebelen.

Enkel voor de visliefhebbers: een mechanische filter en een vijverstofzuiger

Ben je van plan om vissen te houden, dan is een mechanische filter noodzakelijk. Die ‘zeeft’ het water op de klassieke manier en verwijdert zo de grootste vuildeeltjes. Zo hou je je vijver te allen tijde zuiver (vooral kois zijn notoire ‘vervuilers’). Om ook het vuil dat zich tegen de bodem afzet te verwijderen, heb je een vijverstofzuiger nodig. Daarmee zuig of blaas je het slib weg. Je vijverbodem reinigen wordt daarmee kinderspel! Wil je je vijver daarenboven ook algenvrij, dan is een uv-lamp aan te raden.

Je ziet het: heel wat zaken om in te investeren. Het allerbelangrijkste is echter de filter- en pompinstallatie. Die zorgen voor het evenwicht in je vijver. Tel daar dus liever wat meer geld voor neer. Je zult het je niet beklagen.

Ontdek ons vijvermateriaal in de MakroShop

Vijveronderhoud: tips & tricks

Het voorjaar is dé periode om je tuin onder handen te nemen. Het gras moet weer mooi groen ogen en je kunt bloemen planten en de hagen knippen. Maar de lente is ook het moment om je vijver een onderhoudsbeurt te geven. Hoe doe je dat en met welke factoren moet je rekening houden? Wij zetten alles op een rijtje!

vijver onderhouden vijverplanten vijverpomp