led-verlichting

Energie besparen dankzij led-verlichting

Led-verlichting: wat is het ?


Leds staat voor Light Emitting Diodes (lichtgevende diodes) en zijn gemaakt van een halfgeleider. Die bestaat uit twee metalen: het ene deel is positief en het andere negatief geladen. Wanneer ze met elkaar in aanraking komen, ontstaat er energie die in licht wordt omgezet.
Led-verlichting wordt al decennia gebruikt als indicatorlampjes in bijvoorbeeld tv’s en radio’s. Sinds een tiental jaar produceren fabrikanten ook witte leds. Sindsdien zijn led-lampen aan een steile opmars begonnen en geraken ze meer en meer ingeburgerd.

Led-lampen: voordelen


Naast energie besparen, kan led-verlichting nog een aantal andere troeven voorleggen.

  • Led-lampen schijnen heel gericht (en niet in alle richtingen zoals andere soorten lampen).
  • Led-verlichting gaat heel lang mee (er wordt geen ballonnetje gebruikt).
  • Led-lampen hebben weinig onderhoud nodig.
  • Led-verlichting is geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen.
  • Led-lampjes kunnen tegen een stootje (ze zijn schokbestendig).

Daar tegenover staat dat led-verlichting duurder is, maar de investering verdien je na verloop van tijd wel dubbel en dik terug.

Energie besparen: de cijfers


In vergelijking met gloei- en hallogeenlampen verbruikt led-verlichting amper elektriciteit. Leds zetten veel meer energie om in licht en daar zit het grote verschil. De cijfers spreken boekdelen: led-lampen zijn goed voor 40.000 à 60.000 branduren en daarmee met voorsprong de koplopers van het peloton. Een gloeilamp houdt het gemiddeld 1.000 uren uit, terwijl een hallogeenlamp goed is voor ongeveer 3.000 uren.

Gebruik led-verlichting om sfeer te scheppen


Led-lampjes zijn ook de ideale oplossing om sfeer te scheppen in je interieur. Je kunt bovendien verschillende kleuren kiezen om je salon, badkamer of slaapkamer om te toveren in een gezellige ruimte. Leds zijn ook geschikt om schilderijen of foto’s letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen. Het licht wordt gebundeld waardoor de led-lampjes heel precies schijnen!

Koop led-lampen met ecocheques


Heb je thuis in een lade nog ecocheques liggen die dringend gebruikt moeten worden? Kom dan naar een van onze winkels en koop er led-verlichting mee. Uiteraard kan je ze ook voor tal van andere producten gebruiken!