Met dit recept bereid je de heerlijkste coq-au-vin!

Coq-au-vin bereiden: zo doe je dat!

Coq-au-vin: dit heb je nodig

De kwaliteit van je coq-au-vin hangt voor een groot stuk af van het vlees. Met een jonge haan krijg je ongetwijfeld het malste vlees, maar ook een met zorg gekweekte kip zal kwalitatief en smaakvol vlees op je bord brengen. Dit heb je nodig om een traditionele coq-au-vin te bereiden:

  • Een twintigtal zilveruitjes
  • 1 jonge haan of scharrelkip
  • 4 teentjes knoflook
  • 100 gram spek
  • 500 ml rode wijn (bijvoorbeeld bourgogne)
  • Verse tijm en verse rozemarijn
  • 250 gram witte champignons
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 sjalotjes
  • Boter
  • 500 ml kippenbouillon

Op deze manier maak je coq-au-vin klaar

Hak de haan in stukken en kruid met peper en zout. Smelt de boter in een grote stoofpan en fruit de kruiden. Voeg de haan toe en bak tien minuten langs beide kanten. Bak intussen de champignons in een andere pan. Haal de haan weer uit de stoofpan en fruit in dezelfde boter de sjalotjes en knoflook. Voeg daarna het spek en de zilveruitjes toe. Meng de bloem en doe de kip weer in de pan. Ook de apart gebakken champignons mogen erbij.

Overgiet met de rode wijn tot de haan onderstaat. Voeg tijm, rozemarijn en kippenbouillon toe en laat sudderen. Laat de haan met gesloten deksel minstens anderhalf uur zachtjes gaar worden op het allerlaagste pitje.

Deze extraatjes maken van je coq-au-vin een topgerecht

  • Marineer het vlees niet op voorhand, want het gerecht krijgt zijn rijke smaak tijdens het kookproces.
  • Kies altijd voor een volledige haan of kip.
  • Werk de coq-au-vin af met wat peterselie.
  • Drink bij de coq-au-vin dezelfde wijn als die in het gerecht.

Kalkoenrolletjes gevuld met gehakt en champignons, met pancetta en salie, kastanjepuree en veenbessen

Start met het bereiden van de vulling. Pel de teentjes knoflook en de sjalotten en snipper ze dan fijn. Zet een pan met wat olijfolie op het vuur en fruit er de knoflook en de sjalotten in...

kalkoen bereiden kerstdiner ideeën kerstdiner kerstkalkoen

Hertenfilet met gestoofde knolselder, wortelpuree en braambessensaus

Doe de wildfond, de rode wijn, de porto en de wijnazijn samen met de rozemarijn in een steelpannetje. Zet op het vuur, breng aan de kook en laat een halfuur inkoken...

kerstdiner ideeën kerstdiner