Communiefeest thuis organiseren

Communiefeest thuis organiseren: een strijdplan

Stap 1: Zorg voor voldoende tafels en stoelen

De kans is groot dat er tijdens het feest meer volk in huis rondloopt dan gewoonlijk. Zorg dus voor genoeg tafels en stoelen zodat iedereen een zitplaats heeft – ook de allerjongsten. Voor hen kan je een apart tafeltje en krukjes op ‘kinderhoogte’ voorzien, het liefst natuurlijk in vrolijke kleurtjes!

Is je woonkamer niet groot genoeg om er alle gasten aan een lange tafel te installeren? Dan zijn hoge statafeltjes een optie – al moet je je zittend diner dan natuurlijk wel veranderen in een ‘walking dinner’.

Stap 2: Maak het de kinderen naar hun zin

Een communiefeest is een echt familiefeest. Maak er dan ook een kindvriendelijk feestje van, zodat je communicant zich kan uitleven met zijn of haar broers, zussen, neven en nichtjes. Voorzie het nodige entertainment in de vorm van gezelschapsspelletjes, teken- en kleurgerief, knutselactiviteiten of andere leuke bezigheden. Voor de creatieve types onder ons: bedenk een schattenjacht waarmee de kinderen urenlang zoet zijn!

Stap 3: Bedenk een slim menu

Geen zin om in de keuken te staan tijdens het communiefeest bij je thuis? Laat een cateraar het werk dan voor je doen, óf bedenk een menu dat slim in elkaar zit – als in: gerechten die je makkelijk op voorhand kunt klaarmaken. Enkele tips:

  • Hou de aperitiefhapjes eenvoudig. Kerstomaatjes met basilicum en bolletjes mozzarella op een prikker, klassieke kaasblokjes met augurkjes, schijfjes salami, broodstengels met een dip van hummus, toastjes met olijventapenade, ... Hapjes genoeg waarmee je zelf amper werk hebt.
  • Soep kun je de dag tevoren al klaarmaken. Je hoeft ze tijdens het feest enkel nog op te warmen. Werk af met een een beetje peterselie of bieslook vlak voor je de soep serveert.
  • Veel populaire klassiekers zijn stoof- of ovenschotels. Zet stoverij, witloof met ham en kaassaus, of balletjes in tomatensaus op het feestmenu. Kinderen én volwassenen zijn er dol op!

Communiefeest thuis organiseren: hou rekening met het weer

In de communietijd is het weer doorgaans aan de grillige kant. Als je geluk hebt, is het zonnig en kunnen je gasten volop genieten van een sfeervol tuinfeest. Toch ben je maar beter op alles voorbereid – dus ook op een flinke portie regen en wind – zodat je zorgvuldig voorbereide communiefeest niet letterlijk in het water valt. Lees zeker onze tips voor een geslaagd tuinfeest – mét barbecue, uiteraard, want ook daarmee scoor je bij jong en oud.