Champagne, prosecco en cava

Cava, prosecco en champagne: de verschillen op een rijtje

Het verschil tussen cava, prosecco en champagne

Wie deze namen geen belletje doen rinkelen:  het zijn de 3 grote schuimwijnen uit 3 verschillende landen. De verschillen zitten in de oorsprong, de vinificatiemethode en soms wel de smaak. Welke de beste is? Proeven is de boodschap.

Champagne, de feestwijn bij uitstek

Het grootste verschil tussen champagne, prosecco en cava is de oorsprong. Champagne wordt enkel geproduceerd in de Champagnestreek. Met andere woorden mag de naam champagne enkel gebruikt worden voor schuimwijnen die uit die streek komen. Champagne is vaak een samenstelling van 3 druifsoorten (de pinot noir, pinot meunier en chardonnay-druif) en wordt ingedeeld volgens de zoetwaarde. De verschillende soorten van uiterst droog naar zoet zijn : brut nature, extra brut, brut, sec en demi-sec.

Cava, mousserende wijn op z'n Spaans

In tegenstelling tot champagne, kan cava overal in Spanje gemaakt worden. De methode om cava te produceren is zo goed als identiek aan die van champagne. Ook de onderverdeling van droog naar zoet loopt praktisch gelijk met champagne. Een niet onbelangrijk verschil, is ook het prijsverschil. Cava is namelijk goedkoper dan champagne, wat ook ineens de populariteit ervan de laatste jaren verklaart.

Prosecco, mousserende wijn op z’n Italiaans

Prosecco is zowel de naam van de Italiaanse schuimwijn als van de druivensoort waarvan deze drank grotendeels gemaakt wordt. Prosecco is de meest fruitige versie van de voorgaande schuimwijnen en bestaat in 3 varianten: tranquillo, frizzante en spumante, waarbij de tranquillo geen bubbels bevat, de frizzante semimousserend is en de spumante langdurig parelt. Buiten het feit dat prosecco exclusief in Italië wordt gemaakt, wordt deze schijmwijn jong gedronken. In tegenstellingen tot sommige champagnes of cava’s.

Deze rosé champagne drink je op valentijn

Met valentijn kleurt alles rood, óók de champagne. Verras je geliefde dus met een glaasje rosé bubbels. Speciaal voor de gelegenheid stoppen nogal wat champagnehuizen hun godendrankje trouwens in een rood jasje. Goedkoop zijn de flessen niet, maar de liefde mag al eens iets kosten, nietwaar?

rosé champagne champagne valentijn