winterfruit

Breng kleur en pit in je keuken met winterfruit

Het beste winterfruit op een rijtje

Wil je winterfruit in één van je gerechten gebruiken? Dan heb je heel wat mogelijkheden. Dit zijn de belangrijkste:

  • lassiekers van bij ons: appelen en peren
  • pittige smaakmakers: sinaasappelen en pompelmoezen
  • xotisch fruit: kiwi’s en mango
Verder kun je ook allerlei soorten bessen en gedroogd fruit in je gerechten verwerken.

Winterfruit in allerlei gerechten

In tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, is winterfruit niet alleen geschikt voor nagerechten zoals appel- of mangotaart. Je kan het ook in voor- en hoofdgerechten gebruiken. Het past bijvoorbeeld perfect bij vlees zoals hert of kalkoen en voegt een frisse toets toe aan allerlei voorgerechten. En wat dacht je van wild of mixed grill in combinatie met veenbessen? Denk daar een lekkere wijn bij en je culinaire avond kan niet meer stuk!    

Voorkom winterdipjes

Heel wat mensen krijgen tijdens de winterperiode met een dipje te maken. Ze voelen zich futloos en voelen de energie uit hun lichaam verdwijnen. Om dit te vermijden, hoef je niet naar de apotheek voor vitamines. Door winterfruit te eten, krijg je namelijk vitamine C binnen en blijf je de hele winter in topconditie.

Recept: kalkoen met winterfruit en couscous

Ingrediënten

• 1 kalkoen van ongeveer 2 kg
• 2 eetlepels olie
• 50 g boter
• 5 peren
• 30 g rozijnen
• 20 g citroenschil
• 350 g couscous
• 150 g gedroogde pruimen
• peper en zout
• 1 takje basilicum

Aan de slag

Plaats de kalkoen in een ovenschaal en doe de boter en de olie erbij. Kruid af met peper en zout en plaats gedurende 1 uur in de oven. Zorg ervoor dat je de kalkoen regelmatig overgiet met jus. Snij de peren in stukjes en laat ze even stoven in een pan. Voeg ook de rozijnen en de citroenschil toe. Doe het mengsel daarna in de ovenschotel. Maak de couscous klaar en doe de blaadjes basilicum er bij. Zodra de kalkoen gaar is, snij je ze in stukken en serveer je ze met de peren en de couscous.