blauwe-bessen-of-bosbessen

Blauwe bessen: heerlijk en gezond ‘powerfruit’

Blauwe bessen zijn geen bosbessen

Blauwe bessen en bosbessen worden wel eens door elkaar gehaald. Niet onbegrijpelijk, want ze lijken enorm sterk op elkaar. Toch zijn er grote verschillen. In de eerste plaats groeien blauwe bessen niet in een bos maar worden ze geteeld. Bijgevolg zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar, terwijl bosbessen seizoensgebonden en schaarser zijn. Blauwe bessen groeien ook in trosjes, terwijl de bosbes meer verdeeld zijn over de struik. Een tweede verschil is de kleur. Terwijl een bosbes blauw is aan de buiten- en binnenkant, bestaat een blauwe bes uit een blauwe schil en wit vruchtvlees. Bovendien worden blauwe bessen zoeter bevonden dan hun wilde variant. Benieuwd? Proeven is de boodschap!

Blauwe bessen gezond?

Naast de heerlijke smaak bevatten blauwe bessen heel wat vitamines. Dit zijn alle voordelen op een rijtje:

  • Hoog tot zeer hoog gehalte antioxidanten (goed voor immuunsysteem)
  • Hoog gehalte vitamine C
  • Rijk aan vitamine A en B
  • Bevatten verschillende mineralen
  • ijzer en magnesium
  • Bestrijden diarree en nachtblindheid
  • Antiseptische werking op het urinair stelsel, waardoor infecties vermeden worden

Blauwe bessen: ‘powerfruit’

Een van de grootste troeven van blauwe bessen, is ongetwijfeld hun kracht in de strijd tegen ziektes. Zo wijst onderzoek uit dat blauwe bessen wel degelijk een bijzondere invloed hebben op ons lichaam. Ze verlagen de bloeddruk, gaan aderverkalking tegen, bestrijden ontstekingen, helpen kanker te voorkomen en remmen de groei van bestaande tumoren af.

Banana pancakes met blauwe bessen

Een heerlijk en gezond ontbijt of tussendoortje? Probeer dan zeker de banana pancakes met blauwbessen. Ze bevatten maar drie ingrediënten en zijn glutenvrij.

Ingrediënten

  • 1 ½ rijpe (tot zelfs overrijpe) bananen
  • 2 eieren
  • 1/8 koffielepel ‘baking powder’

Bereidingswijze

  • Plet de bananen tot moes
  • Voeg de eieren toe en klop het geheel goed door elkaar tot je een soort deeg krijgt. Voeg al roerend het ‘baking powder’ toe.
  • En bakken maar
Tip: Doe er zeker niet te veel banaan bij. Hierdoor zal de pancake snel breken