Bierglazen: elke biersoort zijn glas

Bierglazen: elke biersoort zijn glas

 • Kwak bier wordt geschonken in een glas met een houten houder en een bolle onderkant. Misschien is dat glas wel bekender dan het bier zelf? Het verhaal wil dat de koetsiers in de tijd van Napoleon een bierglas wilden met een houder die ze aan hun koets konden vastmaken.
 • De glazen van de populaire trappistenbieren - Westvleteren, Chimay, Westmalle, Achel, Orval, La trappe, Rochefort en Engelszell – zijn ondiep en breed. Die kelkvormige glazen houden de schuimkraag niet lang vast, terwijl de aroma’s uitstekend tot hun recht komen.
 • Duvel drink je uit een tulpvormig glas, waar onderin een ‘D’ gegraveerd is. Dat moet ervoor zorgen dat het bier parelt. De hoogte van het glas komt goed van pas, want Duvel schenk je met een brede schuimkraag.
 • Tripel Karmeliet is  nog maar 10 jaar oud, maar heel geliefd bij de Belgische bierdrinkers. Een tripel Karmeliet drink je uit een elegant tulpvormig glas met een gestileerde Franse lelie, ontworpen door Antoine Bosteels, een van de zaakvoerders van de brouwerij. Het lijkt op een Duvelglas, maar dan op een hoger voetje.
 • La Chouffe is een blond bier dat zowel in de fles als in het vat hergist. Ook dit bier heeft een elegant tulpvormig glas op een voetje waarop de Chouffe-kabouter prijkt.
 • Hoegaarden serveer je koud in een stevig zeshoekig glas met dikke wanden dat het bier langer fris houdt. Dat ze in Hoegaarden een reusachtige moersleutel gebruikten om de zeshoekglazen los te wrikken uit de handen van kroeggasten, is één van de leuk gevonden verhalen om die vorm te verklaren.
 • Geuze (in ’t Frans Gueuze) is een biersoort uit de streek rond Brussel die ontstaat door het mengen van jong en oud lambiekbier en dit te laten hergisten op de fles. Het resultaat is een bier met een zurige smaak. Vroeger werd er daarom net voor het drinken wat suiker op de bodem van het glas fijngestampt. Dat verklaart de dikke bodem van het  conisch geuzeglas.

Bierglazen met ribbels

Wist je waarom er ribbels zijn in onze bierglazen? Het contactoppervlak met de warme vingers wordt daardoor kleiner.. Zo wordt het frisse pintje dat we in de hand houden minder snel warm!

Bier schenken

Ook de manier waarop je bier schenkt, maakt je pint! Enkele tips:

 • Bewaar het bier donker en droog.
 • Koel het bier minstens 24 uur voor gebruik (althans voor sommige biersoorten, trappist bv. dient op keldertemperatuur bewaard te worden).
 • Zorg dat de glazen goed ontvet zijn met een detergent en spoel ze af met zuiver water. Degustatiebier: hou het bierglas lichtjes schuin en giet het bier langzaam in het glas, zonder klokken. De flessenhals mag het glas of het schuim niet raken. Schenk je een bier met hergisting op de fles, laat het bezinksel dan in de fles.
 • Dorstlessend bier schenk je in terwijl je het glas schuin houdt, daarna recht. Laat het schuim even overlopen, verwijder de schuimbellen met een proper mes. Verwijder de schuimresten aan de buitenkant van het glas.
Ook heerlijk bij een fris pintje of smaakvol donker bier: kaas! Hier enkele tips hoe Belgische bieren en kaas te combineren...