Belgische bieren proeven

Bier proeven: breng je smaakpapillen naar de zevende hemel

De temperatuur en het bierglas

Bij bier proeven is de temperatuur van het bier van groot belang. Laagalcoholische dorstlessers (pils, gueuze, …)  worden kouder geserveerd dan zwaardere bieren. Een te lage temperatuur breekt immers de aroma’s af van de hogegistingsbieren af.  Abdijbieren mogen dus niet te koud gedronken worden. Bewaar die liever in de kelder. Ook de vorm en de diepte van het bierglas beïnvloeden het aroma. Zo is het aroma intenser in een tulpglas dan in een recht glas. Een kelkvormig glas zorgt er voor dat de schuimkraag niet te dik wordt.  Het belangrijkste is echter dat het glas goed gewassen, gespoeld én afgedroogd is.

Hoe uitschenken?

Hou het glas schuin en schenk het bier in één rustige  beweging uit. Hoe schuiner het glas, hoe minder schuimvorming.  Bier van goede kwaliteit dat op de juiste manier is uitgeschonken, kun je aan een aantal zaken herkennen. Het schuim kleeft aan de wand van het glas, de schuimbelletjes zijn klein en regelmatig en de kleur is helder. Voor troebele witbieren en donkere bieren geldt dat laatste uiteraard niet. Bij bieren met nagisting op fles rust er wat gistbezinksel op de bodem. Wil je dat niet opdrinken, dan laat je de laatste centimeter in de fles. Wie het sediment wél wil opdrinken, schenkt alles uit en dan vermengt de gist zich met het bier waardoor het een beetje troebel wordt. 

Hoe reageren je smaakpapillen?

Zodra je bier drinkt, treden de verschillende zones van je smaakpapillen in werking. Op de punt van je tong proef je de zoete smaken en aan de zijkanten eerst de zoute en daarachter de zure. De bittere smaak proef je helemaal achteraan op de tong. Achterin je mond word je de dichtheid en de textuur van het bier gewaar en in de mondholte proef je de alcohol en de mousserende werking. Nadat je het bier hebt ingeslikt, blijven de basissmaken op je tong achter en krijg je een idee van de bitterheid. Afhankelijk van de samenstelling van de biersoort, zullen de smaken langer blijven hangen.  

Bij bier proeven gebruik je dus drie zintuigen: de reukzin, de smaak en ook je ogen. Alleen als het bier perfect wordt geserveerd, zal het proeven een echt festijn worden dat je nog lang bijblijft.Bierglazen: elke biersoort zijn glas

Er zijn veel verschillende bierglazen op de markt. Elke biersoort wordt opgediend in een eigen glas en volgens kenners kan je bier pas echt proeven als je het uit het juiste glas hebt gedronken. Feit is dat de vorm van het glas de ervaring van bier drinken verandert.

bierglazen bierglazen kopen belgische bieren

Belgische bieren: Is er verschil tussen trappisten en abdijbieren?

Er zijn honderden Belgische bieren die allemaal hun specifieke smaak en eigenschappen hebben. België is dan ook wereldvermaard op het gebied van bier en liefhebbers van het gerstenat weten hun weg naar ons land te vinden. Onze trappisten en abdijbieren zijn uniek in de wereld en spreken tot de verbeelding. In bierland zijn ze onze nationale trots, maar wat is nu precies het verschil tussen trappisten en abdijbieren? Simpel, alle trappisten zijn abdijbieren, maar niet alle abdijbieren zijn trappisten. Abdijbieren zijn bieren die min of meer verbonden zijn met een kloostergemeenschap. Sinds 1999 is de titel Erkend Belgisch Abdijbier een keurmerk dat door de Unie van Belgische Brouwers wordt toegekend. Het zijn bieren van hoge gisting waarvan sommige door de monniken zelf gebrouwen worden, maar een aantal abdijen besteedt het brouwen uit aan commerciële brouwerijen. In de meeste gevallen wordt wel gebruik gemaakt van oude kloosterrecepten.

belgische bieren chimay grimbergen

Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Kaasschotels zijn niet weg te denken uit de menukaarten van restaurants en cafés. Heel het jaar door is kaas populair: als tussendoortje, bij het aperitief of om een diner smaakvol af te sluiten. Bij een kaasschotel hoort uiteraard een drank. Heel wat mensen opteren nog altijd voor de klassieke rode wijn, maar waarom geen Belgisch bier serveren? Er zijn heel wat Belgische bieren die perfect passen bij de typische smaak van kazen.

belgische bieren kaasschotel belgisch bier recepten