belgische bieren trappisten en abdijbieren

Belgische bieren: Is er verschil tussen trappisten en abdijbieren?

Leffe en Grimbergen

Twee van de meest bekende abdijbieren zijn Leffe en Grimbergen. Leffe blond is een zachte en frisse biersoort met een vleugje bitterheid. De bruine variant heeft een diepe, herfstbruine kleur en een zachtromige, lichtbittere smaak.

Grimbergen blond wordt gekenmerkt door een okerblonde kleur. Dit abdijbier is licht fruitig en zoet-bitter. De donkere versie van Grimbergen heeft een volle en krachtige smaak en een alcoholische afdronk. Het is een echt degustatiebier met een alcoholpercentage van 10%. 

Waaraan moet een trappistenbier voldoen?

Trappistenbier is ook abdijbier, maar de naam duidt op de herkomst van het bier. ‘La Grande Trappe’ was de Franse abdij waar de orde der trappisten of Cisterciënzers werd gesticht. Trappistenbier is vooral populair door de ambachtelijke manier van brouwen en de sterke smaak. De benaming is beschermd en een bier is pas een erkende trappist als het volgens de Internationale Vereniging Trappist aan de volgende criteria voldoet:

 • Gebrouwen binnen de muren van een trappistenklooster.
 • Gebrouwen door of onder leiding van trappistenmonniken.
 • De winsten worden hoofdzakelijk besteed aan eigen onderhoud of sociaal hulpbetoon.

Soorten trappistenbieren

Er zijn 8 erkende trappistenbieren (6 Belgische, 1 Nederlands en 1 Oostenrijks):

 • Achel: de Achelse Kluis in Hamont-Achel
 • Chimay: de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay
 • Orval: de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval
 • Rochefort: de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort
 • Westmalle: de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle
 • Westvleteren: de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren
 • La Trappe: de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot in Nederland
 • Engelszell: Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau, Oostenrijk

Westmalle tripel en Chimay bleue

Een van de bekendste en meest gegeerde trappistenbieren is Westmalle tripel. Het is een helder, goudgeel bier dat gedurende drie weken nagist in de fles en 9,5% alcohol bevat. Het heeft een fruitige geur en is zacht en romig in de mond. Het is een uitzonderlijk bier met veel elegantie en een heerlijke afdronk.

Chimay bleue heeft dan weer een krachtig aroma en wordt met de jaren beter. Dit trappistenbier heeft een heerlijke geur en een licht gekaramelliseerde smaak. Je serveert het best op keldertemperatuur en het alcoholpercentage bedraagt 9%. Chimay bleue staat bekend om zijn bruine crème kleur.Bierglazen: elke biersoort zijn glas

Er zijn veel verschillende bierglazen op de markt. Elke biersoort wordt opgediend in een eigen glas en volgens kenners kan je bier pas echt proeven als je het uit het juiste glas hebt gedronken. Feit is dat de vorm van het glas de ervaring van bier drinken verandert.

bierglazen bierglazen kopen belgische bieren

Bier proeven: breng je smaakpapillen naar de zevende hemel

Bier proeven is een discipline op zich, fijn om samen met vrienden te beoefenen en zo de verschillende Belgische biersoorten ontdekken! Het is heerlijk om je smaakpapillen met verschillende bieren te verwennen, al moet je wel met een aantal factoren rekening houden. Het zou immers zonde zijn om afbreuk te doen aan de kwaliteit van het gerstenat. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

belgische bieren belgisch bier bierproeverij

Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Kaasschotels zijn niet weg te denken uit de menukaarten van restaurants en cafés. Heel het jaar door is kaas populair: als tussendoortje, bij het aperitief of om een diner smaakvol af te sluiten. Bij een kaasschotel hoort uiteraard een drank. Heel wat mensen opteren nog altijd voor de klassieke rode wijn, maar waarom geen Belgisch bier serveren? Er zijn heel wat Belgische bieren die perfect passen bij de typische smaak van kazen.

belgische bieren kaasschotel belgisch bier recepten