Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Belgische bieren in overvloed

Eeuwen geleden wisten de paters in de abdijen het al: kaas en bier zijn een uitstekende combinatie! Maar welke Belgische bieren passen bij welke kaassoort? Elk bier heeft zijn typische smaak en hetzelfde kan gezegd worden voor iedere kaas. Er zijn een paar algemene vuistregels die gelden voor een perfecte combinatie tussen bier en kaas. Het resultaat van de match is dat beide er beter van worden, zowel de kaas als het bier.

  • Pils en witbier combineren best met halfzachte en eerder pittige kazen.
  • Licht zure bieren of licht zoete bieren zijn elegant gezelschap voor blauwkazen met hun uitgesproken smaak.
  • De abdijbieren waaronder de trappist gaan logisch samen de zachte abdijkazen.
  • Bieren van hoge gisting vragen om gerijpte of geaffineerde kazen.
  • Bieren van spontane gisting (zoals Geuze) gaan goed samen met verse kaas.

Welke kazen bij welk bier?

Wanneer je Belgisch bier en kaas samen serveert, is het zaak om een harmonieus geheel te ‘creëren’. Maar welke kazen kan je best met welk Belgisch bier combineren? Laten we meteen dat concreet maken!

  • Brugse kaas & Brugse Zot
  • rochefort & Rochefort 6°
  • chimay & Chimay Bleu
  • maredsous & Maredsous Blond
  • Brie de Meaux & Leffe Bruin
  • la brique de Brie & Leffe Blond
  • Comté & Affligem Blond
  • geitenkaas (Capra) & Broeder Jacob Tripel
  • reblochon & Duvel
  • roquefort & Bush
  • crottin de Chavignol & La Chouffe
  • pont-l'éveque & Kasteelbier Bruin
  • camembert & Straffe Hendrik
  • Epoisses & Gueuze Belle Vue
  • petit Munster  & Westmalle Tripel

Je merkt het: je hoeft het niet ver te zoeken om een heerlijke kaasschotel te combineren met een lekker biertje! Met brood, smaakmakers (mosterd, selderijzout,…) en eventueel wat noten maak je het geheel volledig af.  

Bier en kaas gaan ook goed samen in gerechten. Hieronder vind je alvast de nodige inspiratie! 

Gnocchi met Thaise curry, blauwe kaas en peultjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 g Gnocchi (pasta gevuld met aardappel) 
  • 200 g Peultjes (Bonduelle) 
  • 1 Grote eetlepel curry pasta 
  • Verse koriander 
  • 200 ml Kokosmelk 
  • 100 g Blauwe kaas 
  • Pompoenpitten 
  • Olijfolie

Bereiding

Terwijl je de gnocchi bereidt, warm je de curry en de kokoscrème op. Daarna stoof je de peultjes in olijfolie en maak je de bolletjes blauwe kaas. Nadat je alles op het bord hebt gedresseerd, werk je het gerecht af met pompoenpitjes en verse koriander.

Tip: Serveer hier een frisse pint Bush Amber bij!
risotto-met-bospaddenstoelen-thumb

Risotto met bospaddenstoelen

Lekker snel: Risotto met bospaddenstoelen

recepten 30 min chef
kalfsfricassee-met-jonge-wortel-thumb

Kalfsfricassee met jonge wortel, zilveruitjes en peterselie-aardappeltjes

Lekker snel: Kalfsfricassee met jonge wortel, zilveruitjes en peterselie-aardappeltjes

recepten 30 min chef
mooie-meid-venkel-oud-brugge-thumb

Gebakken heek met venkel en Oud Brugge

Lekker snel: Gebakken heek met venkel en Oud Brugge

recepten 30 min chef
tomatentaart-thumb

Frisse tomatentaart met grove tapenade

Lekker snel: Frisse tomatentaart met grove tapenade

recepten 30 min chef
linguine-cacciatore-met-chipolata-en-santa-cristina-toscana-thumb

Linguine cacciatore met chipolata en Santa Cristina Toscana

Lekker snel: Linguine cacciatore met chipolata en Santa Cristina Toscana

recepten 30 min chef