Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Belgische bieren in overvloed

Eeuwen geleden wisten de paters in de abdijen het al: kaas en bier zijn een uitstekende combinatie! Maar welke Belgische bieren passen bij welke kaassoort? Elk bier heeft zijn typische smaak en hetzelfde kan gezegd worden voor iedere kaas. Er zijn een paar algemene vuistregels die gelden voor een perfecte combinatie tussen bier en kaas. Het resultaat van de match is dat beide er beter van worden, zowel de kaas als het bier.

  • Pils en witbier combineren best met halfzachte en eerder pittige kazen.
  • Licht zure bieren of licht zoete bieren zijn elegant gezelschap voor blauwkazen met hun uitgesproken smaak.
  • De abdijbieren waaronder de trappist gaan logisch samen de zachte abdijkazen.
  • Bieren van hoge gisting vragen om gerijpte of geaffineerde kazen.
  • Bieren van spontane gisting (zoals Geuze) gaan goed samen met verse kaas.

Welke kazen bij welk bier?

Wanneer je Belgisch bier en kaas samen serveert, is het zaak om een harmonieus geheel te ‘creëren’. Maar welke kazen kan je best met welk Belgisch bier combineren? Laten we meteen dat concreet maken!

  • Brugse kaas & Brugse Zot
  • rochefort & Rochefort 6°
  • chimay & Chimay Bleu
  • maredsous & Maredsous Blond
  • Brie de Meaux & Leffe Bruin
  • la brique de Brie & Leffe Blond
  • Comté & Affligem Blond
  • geitenkaas (Capra) & Broeder Jacob Tripel
  • reblochon & Duvel
  • roquefort & Bush
  • crottin de Chavignol & La Chouffe
  • pont-l'éveque & Kasteelbier Bruin
  • camembert & Straffe Hendrik
  • Epoisses & Gueuze Belle Vue
  • petit Munster  & Westmalle Tripel

Je merkt het: je hoeft het niet ver te zoeken om een heerlijke kaasschotel te combineren met een lekker biertje! Met brood, smaakmakers (mosterd, selderijzout,…) en eventueel wat noten maak je het geheel volledig af.  

Bier en kaas gaan ook goed samen in gerechten. Hieronder vind je alvast de nodige inspiratie! 

Gnocchi met Thaise curry, blauwe kaas en peultjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 g Gnocchi (pasta gevuld met aardappel) 
  • 200 g Peultjes (Bonduelle) 
  • 1 Grote eetlepel curry pasta 
  • Verse koriander 
  • 200 ml Kokosmelk 
  • 100 g Blauwe kaas 
  • Pompoenpitten 
  • Olijfolie

Bereiding

Terwijl je de gnocchi bereidt, warm je de curry en de kokoscrème op. Daarna stoof je de peultjes in olijfolie en maak je de bolletjes blauwe kaas. Nadat je alles op het bord hebt gedresseerd, werk je het gerecht af met pompoenpitjes en verse koriander.

Tip: Serveer hier een frisse pint Bush Amber bij!

Parelhoenboutjes met geroosterde groenten uit de oven

Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de boter smelten in een braadpan en bak hierin de parelhoenboutjes rondom bruin...

recepten

Suprême van kalkoen met morieljes en gefruite ravioli

Lekker snel: Suprême van kalkoen met morieljes en gefruite ravioli

30 min chef recepten

Tonijn met kimchi van bloemkool en crumble van ui

Lekker snel: Tonijn met kimchi van bloemkool en crumble van ui

30 min chef recepten

Gevulde avocado met maïs, chili en spiegelei

Lekker snel: Gevulde avocado met maïs, chili en spiegelei

30 min chef recepten

Varkenslapjes met perzik en sugar snaps

Lekker snel: Varkenslapjes met perzik en sugar snaps

30 min chef recepten