Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Belgische bieren in overvloed

Eeuwen geleden wisten de paters in de abdijen het al: kaas en bier zijn een uitstekende combinatie! Maar welke Belgische bieren passen bij welke kaassoort? Elk bier heeft zijn typische smaak en hetzelfde kan gezegd worden voor iedere kaas. Er zijn een paar algemene vuistregels die gelden voor een perfecte combinatie tussen bier en kaas. Het resultaat van de match is dat beide er beter van worden, zowel de kaas als het bier.

  • Pils en witbier combineren best met halfzachte en eerder pittige kazen.
  • Licht zure bieren of licht zoete bieren zijn elegant gezelschap voor blauwkazen met hun uitgesproken smaak.
  • De abdijbieren waaronder de trappist gaan logisch samen de zachte abdijkazen.
  • Bieren van hoge gisting vragen om gerijpte of geaffineerde kazen.
  • Bieren van spontane gisting (zoals Geuze) gaan goed samen met verse kaas.

Welke kazen bij welk bier?

Wanneer je Belgisch bier en kaas samen serveert, is het zaak om een harmonieus geheel te ‘creëren’. Maar welke kazen kan je best met welk Belgisch bier combineren? Laten we meteen dat concreet maken!

  • Brugse kaas & Brugse Zot
  • rochefort & Rochefort 6°
  • chimay & Chimay Bleu
  • maredsous & Maredsous Blond
  • Brie de Meaux & Leffe Bruin
  • la brique de Brie & Leffe Blond
  • Comté & Affligem Blond
  • geitenkaas (Capra) & Broeder Jacob Tripel
  • reblochon & Duvel
  • roquefort & Bush
  • crottin de Chavignol & La Chouffe
  • pont-l'éveque & Kasteelbier Bruin
  • camembert & Straffe Hendrik
  • Epoisses & Gueuze Belle Vue
  • petit Munster  & Westmalle Tripel

Je merkt het: je hoeft het niet ver te zoeken om een heerlijke kaasschotel te combineren met een lekker biertje! Met brood, smaakmakers (mosterd, selderijzout,…) en eventueel wat noten maak je het geheel volledig af.  

Bier en kaas gaan ook goed samen in gerechten. Hieronder vind je alvast de nodige inspiratie! 

Gnocchi met Thaise curry, blauwe kaas en peultjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 g Gnocchi (pasta gevuld met aardappel) 
  • 200 g Peultjes (Bonduelle) 
  • 1 Grote eetlepel curry pasta 
  • Verse koriander 
  • 200 ml Kokosmelk 
  • 100 g Blauwe kaas 
  • Pompoenpitten 
  • Olijfolie

Bereiding

Terwijl je de gnocchi bereidt, warm je de curry en de kokoscrème op. Daarna stoof je de peultjes in olijfolie en maak je de bolletjes blauwe kaas. Nadat je alles op het bord hebt gedresseerd, werk je het gerecht af met pompoenpitjes en verse koriander.

Tip: Serveer hier een frisse pint Bush Amber bij!
Vegetarische carpaccio

Vegetarische carpaccio van rode biet

Carpaccio is van oorsprong een Italiaans gerecht gemaakt van dunne plakjes rauw rundvlees. Maar wist je dat een carpaccio van rode biet even hemels smaakt? Bovendien zijn rode bieten enorm gezond en behoren ze tot de categorie superfood. De voordelen zijn eindeloos. Je maakt er dus niet enkel de vegetariër onder ons blij mee. 6 pers. / ongeveer 10 min. + kooktijd rode biet

recepten
Lamskroon met mediterrane groenten en kruidenpuree

Lamskroon met mediterrane groenten en kruidenpuree

Lamsvlees is niet alleen overheerlijk en mals, het zit ook boordevol ijzer, proteïnen en vitaminen. Lekker en gezond dus! Redenen genoeg om lamsvlees te bereiden voor deze feestelijke aangelegenheid. Hou er wel rekening mee dat lamsvlees niet in 1 2 3 klaar is. Wil je mals lamsvlees, geef het dan ruim de tijd om te garen op een lage temperatuur.

recepten
kaas en wijn serveren

Kaas en wijn: een niet te versmaden zomerse combo

Kaas- en wijnavonden zijn nog altijd ontzettend populair. Volledig terecht, want het is en blijft een uitstekende combinatie. Om de smaakpapillen van je gasten te verwennen, moet je hen uiteraard de juiste wijnen en kazen voorschotelen. De perfecte combinatie zorgt voor culinair genot, terwijl de verkeerde keuze net het omgekeerde effect oplevert. In dit artikel ontdek je welke wijnen bij welke kazen passen.

kaas en wijn kaasschotel
Paté van geitenkaas en aubergine

Gekaramelliseerde peer met crumble van gezouten boter, vanilleroom en chocolade-ijs

Geen heerlijker aroma dan dat van vers gebak bij je thuis. Gezonde koekjes, verjaardagscake of taart, dankzij Makro is desserts maken pure fun.

recepten
Puntboterhammetjes met eiersla en komkommer & boterhambrochette

Puntboterhammetjes met eiersla en komkommer & boterhambrochette

Voorbereiding: 20 min. • Bereiding: 20 min

recepten