Hoe barbecuevlees perfect bereiden?

Hoe barbecuevlees perfect bereiden?

Goed begonnen is half gewonnen      

Zorg er om te beginnen voor dat je barbecue op een windvrije plek staat op een stabiele ondergrond. Geduld is bij de aanvang van een barbecue een mooie deugd. Het kan immers even duren vooraleer het vuur warm genoeg is. Doorgaans duurt het zo'n 20 à 30 minuten voor de houtskool klaar is om het barbecuevlees te grillen. Wanneer je het vlees op de rooster plaatst, moet de houtskool gloeien en mogen er geen vlammen of rook meer te zien zijn.  

Barbecuevlees prepareren

Vooraleer je begint, maak je het barbecuevlees met keukenpapier droog en bestrijk je het met olie. Zo voorkom je dat het aan de rooster blijft plakken. Barbecuevlees dat snel gaart, kun je het best in het begin op de barbecue leggen. Begin met entrecote en biefstuk en leg daarna hamburgers, kippenboutjes, worsten, gehaktballetjes... op de barbecue. 

Barbecuevlees: verschillende gaartijden

Barbecuevlees wordt bij heel hoge temperaturen meteen boven het vuur geroosterd. Daarom is timing heel belangrijk. Het vlees mag niet te lang, maar ook niet te kort op de barbecue liggen. Door de extreme hitte zal het in vele gevallen meteen dichtschroeien. Afhankelijk van het soort barbecuevlees en de grilltijd kun je de rooster dichter bij of verder van het vuur plaatsen.

Wij zetten enkele gouden tips op een rijtje:

  • Rund- en lamsvlees worden dichtgeschroeid en moeten op een hete rooster worden gelegd.
  • Kalfs- en varkensvlees gril je het best op een matig vuur en laat je langer bakken.
  • Prik nooit in vlees dat op de barbecue ligt. Daardoor gaat er vleessap verloren, wordt het barbecuevlees taai en ontstaan er gensters.
  • Om te vermijden dat worsten tijdens het barbecueën openbarsten, prik je er voor het bakken enkele gaatjes in.
  • Als je het vlees de dag voor het barbecueën marineert, wordt het lekker mals.
  • Zout onttrekt sappen aan het vlees. Strooi daarom pas op het einde van de baktijd zout op het barbecuevlees.
  • Je kunt tijdens het barbecueën kruiden op de barbecue gooien. De smaak van de kruiden trekt hierdoor in het vlees en het ruikt bovendien lekker.

Geniet van je barbecuevlees en van de zomerse avonden!

Ga voor de perfecte vegetarische BBQ

Wie denkt dat een geslaagde barbecue sowieso vlees nodig heeft, zit er goed naast. Een veggie BBQ is niet alleen verfrissend maar ook nog eens origineel. Pas deze tips toe en inspireer je gasten met een smakelijke verrassing.

barbecue BBQ organiseren BBQ barbecuen barbecueën vegetarische bbq vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Tuininspiratie: verwen jezelf met pure luxe in je tuin

Heb je ook gemerkt dat het leven mooier wordt van zodra je meer tijd krijgt om in je tuin te genieten? Welnu, je kan het zelfs nóg mooier maken. Hoe? Door simpelweg meer uit je tuin te halen. Met de juiste investeringen is dat zo in orde.

barbecue loungeset tuin tuinhuis zwembad

BBQ op je balkon: 8 tips

Je bent jong en je wilt wat. Een barbecue organiseren bijvoorbeeld. Maar hier komt het. Je woont op een appartement met balkon. Paniek? Nergens voor nodig! Want met deze tips organiseer jij een top BBQ op jouw terras.

barbecue cocktails

Heel het jaar lang genieten van je tuin

Je tuin is er om van te genieten. Liefst het hele jaar door natuurlijk. En dat hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Lees nu onze tips!

barbecue groentetuin insectenhotel onderhoud van tuin

Tips & tricks: Wat iedere barbecuespecialist zou moeten weten

Directe en indirecte warmte: echte professionals voorzien twee zones op de barbecue: de ene recht boven het vuur (directe warmte), de andere meer naar de zijkant toe (indirecte warmte).

barbecue