Basics of barbecuing

De perfecte uitrusting DE BASIS VAN HET BARBECUEËN

1) Houtskoolbarbecue - 2) Elektrische barbecue - 3) Rookoven - 4) Gasbarbecue - 5) Bakplaat

VAN DE KLASSIEKE TOT DE HIGHTECH BBQ

Velen zweren bij een traditioneel model, voornamelijk een houtskoolbarbecue,die een onevenaarbare smaak geeft aan het eten. Maar deze barbecue is wel deminst makkelijke om te hanteren. Vooral het regelen van de juiste temperatuur vraagt enige feeling en ervaring. 
Liefhebbers van een klassieke Amerikaanse barbecue, kiezen best voor een rookoven. Daarbij zorgen de rook en warmte van het hout of dekolen in de ene kamer ervoor dat het voedsel in de andere kamer gegaard wordt. 
Een elektrische barbecue is makkelijker te bedienen, maar wordt minder warm, waardoor hij meer geschikt is voor worstjes, vis of dunnerelapjes vlees. Een van de grootste voordelen is dat het vet niet in de hittebron druipt en dus geen vuur kan vatten. 
De snelste manier om te barbecueën, is met een gasbarbecue. De temperatuur is vlot regelbaar en het toestel zelf is makkelijk schoon te maken. Er komt echter wel geen rook vrij die het voedsel extra smaak geeft. 
 Erg populair in Spanje is dan weer de plancha of bakplaat. Je vindt zowel elektrische als gasmodellen, losstaand of alsonderdeel van een traditionele barbecue. Het voordeel van een plancha is dat deze geen rooster heeft en dat marinades of sauzen rechtstreeks op het vlees of de vis kunnen worden aangebracht.

HANDIGE ACCESSOIRES

Opteer je voor een houtskoolbarbecue, dan is het raadzaam een kolenstarter te gebruiken. Deze cilinder met ventilatiegaten, waarin het vuur aangemaakt wordt, is niet enkel veiliger maar versnelt ook het proces. 
Speciale barbecuewanten die de volledige onderarm bedekken, beschermen de gebruiker tegen de hitte wanneer hij boven de barbecue werkt ofwanneer hij metalen brochettes of aluminium schalen vastneemt. 

Een tang is onmisbaar om voedsel op de rooster te leggen, om te draaien en er weer af te halen. Zorg ervoor dat de tang stevig genoeg is om dikkere stukken vlees te hanteren en ook lang genoeg is om te voorkomen dat je je handen verbrandt aan de barbecue. Professionals raden het gebruik van eenvleesvork af omdat deze inkepingen in het vlees maakt, waardoor het vocht eruitkan lopen. 
 
Om het voedsel in te vetten zodat het niet aan het metaalblijft kleven, gebruik je best een borsteltje of spuitbus voor olie. Een hetegrill mag echter nooit rechtstreeks met olie besproeid worden! 
 
Na afloop kun je de barbecue best schoonmaken met een spiraalborstel
 
Aluminium schalen zorgen ervoor dat vet noch marinade in de hittebron terechtkomt. Ze komen vooral van pas om voedsel te bereiden dat bijzonder traag en homogeen gegaard moet worden. 
 
Wie twijfelt aan de gaarheid van het vlees of de vis, kan een barbecuethermometer gebruiken om te bepalen of het voedsel gaar is. Dit kan er uiteraard wel toe leiden dat sappen wegvloeien.
Een barbecuekorf is ook handig, vooral wanneer je vis klaarmaakt. Ditvergemakkelijkt het omdraaien van de vis en belet dat het vel aan de roosterblijft kleven. Er bestaan ook speciale korven voor groenten en varkensribbetjes.

STIJLVOL EN PRAKTISCH

Zeer praktisch en ook decoratief zijn spiesen waarop je stukken vlees, vis,schaaldieren of groenten aaneenrijgt. Traditioneel zijn ze vervaardigd uit metaal (buigzame varianten zijn ook beschikbaar) of hout. Houten brochettes worden een tiental minuten op voorhand gedrenkt in zout water zodat ze beter tegen de hitte kunnen. Brochettes van citroengras, zoethout of rozemarijnhout kunnen ook gebruikt worden en geven extra smaak.