Basics of barbecuing

De perfecte uitrusting DE BASIS VAN HET BARBECUEËN

1) Houtskoolbarbecue - 2) Elektrische barbecue - 3) Rookoven - 4) Gasbarbecue - 5) Bakplaat

VAN DE KLASSIEKE TOT DE HIGHTECH BBQ

Velen zweren bij een traditioneel model, voornamelijk een houtskoolbarbecue,die een onevenaarbare smaak geeft aan het eten. Maar deze barbecue is wel deminst makkelijke om te hanteren. Vooral het regelen van de juiste temperatuur vraagt enige feeling en ervaring. 
Liefhebbers van een klassieke Amerikaanse barbecue, kiezen best voor een rookoven. Daarbij zorgen de rook en warmte van het hout of dekolen in de ene kamer ervoor dat het voedsel in de andere kamer gegaard wordt. 
Een elektrische barbecue is makkelijker te bedienen, maar wordt minder warm, waardoor hij meer geschikt is voor worstjes, vis of dunnerelapjes vlees. Een van de grootste voordelen is dat het vet niet in de hittebron druipt en dus geen vuur kan vatten. 
De snelste manier om te barbecueën, is met een gasbarbecue. De temperatuur is vlot regelbaar en het toestel zelf is makkelijk schoon te maken. Er komt echter wel geen rook vrij die het voedsel extra smaak geeft. 
 Erg populair in Spanje is dan weer de plancha of bakplaat. Je vindt zowel elektrische als gasmodellen, losstaand of alsonderdeel van een traditionele barbecue. Het voordeel van een plancha is dat deze geen rooster heeft en dat marinades of sauzen rechtstreeks op het vlees of de vis kunnen worden aangebracht.

HANDIGE ACCESSOIRES

Opteer je voor een houtskoolbarbecue, dan is het raadzaam een kolenstarter te gebruiken. Deze cilinder met ventilatiegaten, waarin het vuur aangemaakt wordt, is niet enkel veiliger maar versnelt ook het proces. 
Speciale barbecuewanten die de volledige onderarm bedekken, beschermen de gebruiker tegen de hitte wanneer hij boven de barbecue werkt ofwanneer hij metalen brochettes of aluminium schalen vastneemt. 

Een tang is onmisbaar om voedsel op de rooster te leggen, om te draaien en er weer af te halen. Zorg ervoor dat de tang stevig genoeg is om dikkere stukken vlees te hanteren en ook lang genoeg is om te voorkomen dat je je handen verbrandt aan de barbecue. Professionals raden het gebruik van eenvleesvork af omdat deze inkepingen in het vlees maakt, waardoor het vocht eruitkan lopen. 
 
Om het voedsel in te vetten zodat het niet aan het metaalblijft kleven, gebruik je best een borsteltje of spuitbus voor olie. Een hetegrill mag echter nooit rechtstreeks met olie besproeid worden! 
 
Na afloop kun je de barbecue best schoonmaken met een spiraalborstel
 
Aluminium schalen zorgen ervoor dat vet noch marinade in de hittebron terechtkomt. Ze komen vooral van pas om voedsel te bereiden dat bijzonder traag en homogeen gegaard moet worden. 
 
Wie twijfelt aan de gaarheid van het vlees of de vis, kan een barbecuethermometer gebruiken om te bepalen of het voedsel gaar is. Dit kan er uiteraard wel toe leiden dat sappen wegvloeien.
Een barbecuekorf is ook handig, vooral wanneer je vis klaarmaakt. Ditvergemakkelijkt het omdraaien van de vis en belet dat het vel aan de roosterblijft kleven. Er bestaan ook speciale korven voor groenten en varkensribbetjes.

STIJLVOL EN PRAKTISCH

Zeer praktisch en ook decoratief zijn spiesen waarop je stukken vlees, vis,schaaldieren of groenten aaneenrijgt. Traditioneel zijn ze vervaardigd uit metaal (buigzame varianten zijn ook beschikbaar) of hout. Houten brochettes worden een tiental minuten op voorhand gedrenkt in zout water zodat ze beter tegen de hitte kunnen. Brochettes van citroengras, zoethout of rozemarijnhout kunnen ook gebruikt worden en geven extra smaak.


Ga voor de perfecte vegetarische BBQ

Wie denkt dat een geslaagde barbecue sowieso vlees nodig heeft, zit er goed naast. Een veggie BBQ is niet alleen verfrissend maar ook nog eens origineel. Pas deze tips toe en inspireer je gasten met een smakelijke verrassing.

barbecue BBQ organiseren BBQ barbecuen barbecueën vegetarische bbq vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Tuininspiratie: verwen jezelf met pure luxe in je tuin

Heb je ook gemerkt dat het leven mooier wordt van zodra je meer tijd krijgt om in je tuin te genieten? Welnu, je kan het zelfs nóg mooier maken. Hoe? Door simpelweg meer uit je tuin te halen. Met de juiste investeringen is dat zo in orde.

barbecue loungeset tuin tuinhuis zwembad

BBQ op je balkon: 8 tips

Je bent jong en je wilt wat. Een barbecue organiseren bijvoorbeeld. Maar hier komt het. Je woont op een appartement met balkon. Paniek? Nergens voor nodig! Want met deze tips organiseer jij een top BBQ op jouw terras.

barbecue cocktails

Heel het jaar lang genieten van je tuin

Je tuin is er om van te genieten. Liefst het hele jaar door natuurlijk. En dat hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Lees nu onze tips!

barbecue groentetuin insectenhotel onderhoud van tuin

Tips & tricks: Wat iedere barbecuespecialist zou moeten weten

Directe en indirecte warmte: echte professionals voorzien twee zones op de barbecue: de ene recht boven het vuur (directe warmte), de andere meer naar de zijkant toe (indirecte warmte).

barbecue