Maak je auto winterklaar en kom probleemloos de winter door

Leve de winter, maar is uw auto er klaar voor?

Bescherm uw wagen tegen de vriestemperaturen

De veiligheid op de baan is een niet te onderschatten thema. Deze veiligheid kan enkel gegarandeerd worden door ervoor te zorgen dat uw auto bestand is tegen de koudste temperaturen. De moderne wagens kunnen vaak al tegen een stootje en zijn voorzien op wat koude temperatuur. Maar voorzichtigheid is zeker geboden.

De gevoeligste delen aan de auto bij vorst, zijn de ruitensproeiervloeistof en de koelvloeistof van de motor. Doe voldoende antivries bij de koelvloeistof en gebruik ruitensproeiervloeistof die tegen koude temperaturen bestand zijn. Maar ook de batterij heeft het zwaar te verduren tijdens de winter, waardoor de auto moeilijker start. Laat je batterij dus even nakijken voor het begin van de winter om startproblemen te vermijden. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen: hier alvast wat tips om goed te kunnen vertrekken ‘s ochtends.

  • Onderhoud je wagen. Sneeuw en ijs, maar zeker ook strooizout zijn schadelijk voor wagens. Maak je auto regelmatig schoon om corrosie en andere problemen te vermijden. Door je auto te waxen voor de koude periode, gaat het vuil er gemakkelijker af en krijgt je auto een extra beschermlaag.
  • Voorkom dat je ruiten langs de binnenkant aandampen door huishoudproduct aan te brengen op de binnenkant van de ruiten. Langs de buitenkant van de ruiten kun je met een doorgesneden aardappel de ruiten insmeren om aanvriezen tegen te gaan.
  • Bedek ‘s avonds je voor- en achterruiten met een stuk karton of een thermisch deken zodat je ’s ochtends geen ijs hoeft weg te krabben.
  • Leg op voorhand een ijskrabber of een spuitbus in de auto om de ruiten te ontdooien. Leg ook een deken in de auto voor het geval dat je toch pech hebt onderweg.
  • Trek je handrem niet op. Als deze vastgevroren is kun je niet meer weg. Zet je auto in de eerste versnelling in plaats van de handrem te gebruiken.
  • Smeer de rubbers van de deuren in met vet. Zo vriezen deze niet vast aan elkaar.

Veiligheid tijdens het rijden

De temperaturen in de winter kunnen sterk schommelen. Een groot deel van de ongevallen worden veroorzaakt door mensen die verrast worden door deze temperatuurschommelingen. Winterbanden zijn hierbij een enorme meerwaarde, maar pas ook je rijstijl aan. Houd voldoende afstand, zeker bij sneeuw en rijd aan lage snelheid. Tips voor het rijden bij sneeuw:

  • Zet je auto een versnelling hoger dan de snelheid die je rijdt. Hierdoor verminder je aanzienlijk het risico op bruuske bewegingen.
  • Geïmmobiliseerde wielen zijn stuurloos. Door pompend te remmen, kun je al heel wat problemen vermijden. Begin je te schuiven, laat je rem dan even los zodat de banden weer grip krijgen en je kunt bijsturen.
  •  Houd ruim afstand en rijd zeker niet te snel.

Op wintervakantie met de auto? Wees voorbereid!

Met de auto op vakantie gaan, vraagt heel wat voorbereiding. Zowel op het vlak van de veiligheid als op het van pech. Voor een wintervakantie des te meer. Naast de traditionele beschermingen zoals hierboven beschreven, voorzie je best sneeuwkettingen voor de banden.

TIP: Oefen alvast eens om de kettingen rond je wielen te doen vooraleer je vertrekt, zodat je niet in volle sneeuw en bij -10°C hoeft uit te zoeken hoe het werkt.